Co týden dal?

01.10.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Řecko se do EU dostalo díky podvodům ve statistice, policisté ve čtvrtek zatkli Marka Dalíka (ODS) a lobbistu Jana Večerka, v pátek začíná platit nový zákon o zaměstnanosti, ...

Posledních 7 dní ve světě

Evropská unie bude tvrdší na zadlužené státy. Nová pravidla mají zabránit podvodům ve statistice. Jedná se například o zvýšení kontroly statistických čísel členských a přistupujících zemí EU. V případě nesrovnalostí budou do dané země posílány mise lidí posílené o experty z jiných zemí než těch, jejichž čísla se budou zkoumat. 
Důvodem těchto kontrol jsou země (např. Německo a Francie), které  opakovaně porušují pravidla členství (např. hospodaří s velkými dluhy) a nejsou za to potrestány. Přibývá i dalších hříšníků, jako například Nizozemsko, Itálie a Řecko, které také neudržely uzdy na svých rozpočtech a porušují pravidla Paktu stability a růstu. A nyní vyšlo najevo, že jeden z jejich členů, Řecko, si vlastně své členství mezi dvanáctkou eurozemí vůbec nezaslouží. Před svým vstupem v roce 2001 si totiž štědře "přikrášlilo" své statistiky, které jsou podmínkou vstupu.
Evropská komise, pod kterou spadá i unijní statistický úřad Eurostat, se zhrozila. "Revize řecké vlády jsou takové velikosti a rozsahu, že to vyvolává skutečné obavy," prohlásil včera komisař Joaquín Almunia. Ke kritice se přidal i šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, který označil řecký problém za "enormní".
Evropští statistikové nyní hodlají využít všech zbraní a přitvrdit kontrolu nad čísly. Řekové totiž nejsou jediní, podobné statistické hrátky zjistil Eurostat také u Italů, i když ne v takovém rozsahu. "Řecko je zatím výjimečný případ," řekl šéf Eurostatu Michel Vanden Abeele.

Dvě italské humanitární pracovnice Simona Pariová a Simona Torrettová (které italové nazývají "Simony"), zajaté teroristy a tři týdny vězněné v Iráku, byly v úterý propuštěny. Podle dosud neověřených informací však za jejich propuštění italská vláda únoscům zaplatila výkupné milion dolarů. Italský premiér Silvio Berlusconi tuto verzi popírá.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní doma

Dnes (1.10.2004) začíná platit nový zákon o zaměstnanosti, který přináší změny pro půl milionu lidí bez práce. S ním se novelizuje dalších 54 zákonů včetně zákoníku práce. Díky novému zákonu už nikdo nesmí u přijímacích pohovorů klást diskriminační otázky, jako např.: "Jste vdaná? Plánujete mateřství? Máte děti? Kdo je bude hlídat, když budete nemocní? Jaký je váš zdravotní stav?".

Policisté ve čtvrtek ráno zatkli Marka Dalíka (tajemníka šéfa ODS Mirka Topolánka) a lobbistu Jana Večerka. Jsou obviněni z pokusu o uplacení poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU). Ten tvrdí, že mu nabídli 10 miliónů korun, aby při hlasování o důvěře nepodpořil vládu. Občanští demokráté naopak tvrdí, že se jedná o puč premiéra Grosse proti Topolánkovi a proti celé ODS.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní na našem serveru

Důchodový věk se každoročně upravuje. Spočítejte si na naší nově upravené kalkulačce důchodového věku, kdy nastane Váš čas na zasloužený odpočinek.

V poslední době se často mluví o změnách, které přinesla novela zákona o penzijním připojištění. V nové anketě v sekci Penze se proto ptáme na Váš názor na nový způsob vyplácení starobních penzí. 

Ve spolupráci s občanským sdružením Becario jsme zejména pro naše čtenáře z řad studentů připravili velkou databázi stipendií. Databáze je k dispozici na této stránce.

I letos se na brněnském výstavišti uskuteční veletrh pomaturitního studia a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Kdy se bude konat a co nabídne, si můžete přečíst na tomto místě našeho serveru!

Připravili jsme pro vás zcela nový formulář cestovní příkaz. Formulář není možné stáhnout do vašeho počítače, ale můžete si formulář cestovního příkazu vyplnit a vytisknout. Pokud se zaregistrujte do našeho věrnostního systému, můžete si uložit vzory všech cestovních příkazů. Nebudete tak muset vyplňovat opakující se údaje z vašich pracovních cest.


On-line prodej

TIP On-line prodeje: Neplaťte stavebním spořitelnám víc než musíte. Využijte slevy při uzavírání stavebního spoření pro mladé a ušetřete.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Dobrý den. Chtěl bych někam investovat peníze ve výši cca 50.000 korun se středním rizikem na dobu několika měsíců (6 - 12). Dostala se mi možnost využít fondu IKS-KB (peněžitý, dluhopisový, atd.). Jelikož jsem úplným neznalcem v oblasti financí, chtěl bych se zeptat, jakým způsoběm se investuje, co jsou to podílové listy, jak se při tomto postupuje, co znamenají každý den ceny PL (jak se v tom mám zorientovat, atd.). Další moje otázka je, jestli existuje jiný lepší způsob investování, než fond IKS s mými podmínkami (nebo příp. jinými) a jak bych měl postupovat? Co vše je k tomu potřeba a jaký je zisk? Děkuji za odpověď."

Odpověď: "Dobrý den. Váš dotaz je velmi obšírný, ale pokusíme se Vám zjednodušeně odpovědět. Podílové listy jsou cennými papíry, které představují podíl investora na majetku otevřeného podílového fondu. Otevřený podílový fond zakládá a spravuje investiční společnost a je to jedna z forem tzv. kolektivního investování, umožňující i drobnějším investorům zprostředkovaně nakoupit rozsáhlejší portfolio cenných papírů v rámci předem dané investiční strategie, která je definovaná ve statutu fondu. Hodnota čistého obchodního jmění (ČOJ nebo anglicky NAV) podílového listu je pravidelně zveřejňována (většinou denně) a je to vlastně kurz tohoto PL, za který jej můžete nakoupit nebo prodat..."

Celou odpověď naleznete zde.


Fintriky

Jste student a nevíte, kde všude můžete žádat studentskou slevu? Podívejte se na stránku naší pravidelné rubriky FinTriky na adrese http://www.finance.cz/aktuality a budete mít jasno. Tématem tohoto týdne jsou "Studentské výhody a slevy". Konkrétně jsme se zaměřili na mezinárodní studentskou identifikační kartu ISIC, na přídavek na dítě, na studentské slevy v dopravě, při sportu, v knihovnách, na kulturních akcích, slevy na daních, apod.


Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě na www.finance.cz položili tuto otázku:

"Souhlasíte se zrušením základní vojenské služby a nahrazením profesionální armádou?"

Zde jsou odpovědi od našich čtenářů:

  • Ano, ušetříme tak mnoho peněz (45 %)
  • Ne, z kluků se nestanou chlapi (30 %)
  • Nevím (25 %)

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum