Oberbank vstupuje na český trh

01.10.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


„Oberbank goes Tschechien“ hlásá na svých internetových stránkách přední rakouský peněžní ústav Oberbank, který de facto k dnešnímu datu oficiálně vstupuje na český trh. Důvody jsou zřejmé.

Česká republika je jedním z nejatraktivnějších trhů mezi novými členy Evropské unie. Navíc Rakousko a Česko jsou velmi úzce propojeny ekonomicky.

Banka koupila českou pobočku Sparkasse Mühlviertel-West, která provozovala filiálky v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Vyšším Brodě, v Táboře a v Písku. Tímto krokem mimo jiné doprovodí do ČR své stávající klienty, kteří zde obchodují. Usnadní jim platební styk a nabídne další univerzální bankovní služby, na které jsou zvyklí z Rakouska. Dalšími hlavními cílovými skupinami budou subjekty, které ještě v Rakousku nejsou jejími zákazníky a hledají pomoc v České republice, a lokálně činné české firmy, hlavně malé a střední podniky. 

Oberbank dala přednost převzetí před založením nové společnosti. Přebírá zavedenou banku s asi padesáti zaměstnanci, které klienti znají. Přeložení centrálních úseků do Rakouska se neplánuje. Naopak banka chce posílit stávající leasingové aktivity v Plzni a etablovat se v Brně. V obou městech i v Praze chce vybudovat filiálky.

Mimoto rakouský peněžní ústav hodlá vstoupit na trhy v dalších reformních zemích, především na Slovensku a v Maďarsku. Činnost chce rozběhnout prostřednictvím obchodních míst finanční skupiny Österreichische Volksbanken (ÖVAG), která již v středoevropském prostoru podniká.

 Vstup Oberbank na český trh (Brünn = Brno, Pilsen = Plzeň, Budweis = Č. Budějovice, Krumau = Český Krumlov, Hohenfurth = Vyšší Brod)

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ