Úvěry pro studenty nejen na studium

05.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Se začátkem akademického roku začíná i nové kolo volné soutěže bank o studenta. Finanční ústavy se předbíhají v nabídkách nejen "výhodných" účtů a platebních karet, ale...

Téma: Jak získat finance během studia

...dokonce se studentům podbízejí s nabídkami výhodných studentských úvěrů. Na výhodnost úvěrů se podíváme v tomto článku.

Studentské účty nabízejí tyto banky:

Některé banky ale pod název "studentský účet" schovají i běžný korunový účet pro občany - nestudenty. Žádné výrazné výhody jim pak nepřináší.

O studentských účtech jsme psali v tomto článku. Přečtěte si také FinTriky na toto téma.

Zadlužení u banky začíná kontokorentem
Základním úvěrem pro studenta je kontokorent k běžnému účtu. Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, která dává banka klientovi - majiteli běžného účtu tak, že mu umožní z tohoto účtu čerpat do mínusu. Úvěr se může opakovat. Jakmile "půjčku" splatíte (čili navýšíte stav účtu na částku, kterou jste si půjčili, plus úrok), můžete z principu revolvingu opět čerpat do mínusu.

Nejběžnější výše kontokorentního úvěru je u studentských účtů 10 - 20 tisíc korun. Banka vám pravděpodobně již při založení běžného i studentského účtu nabídne, zda si jej chcete zřídit. Neváhejte a zřiďte si jej. Nic vás to nebude stát (neplatíte žádné poplatky dokud nezačnete reálně čerpat) a výhody se ukážou v okamžiku finanční nouze. Stává se také, že student si zařídí studentský účet, vloží na něho požadovaný minimální vklad (ne více než 200 korun) a ihned celý kontokorent (10 000) vybere. A splácení? Až v průběhu roku, po výplatě, po brigádě.

Úročení kontokorentu je riziko
V současnosti se úrokové sazby u těchto úvěrů pohybují od 13 do 19 % p.a. a dost se u jednotlivých bank liší. Stane-li se, že přečerpáte výši vašeho kontokorentního úvěru, očekávejte vysoké sankce! Banka Vám může naúčtovat úroky z úvěru ve výši mezi 25 až 30 % z přečerpané částky.

Využívejte kontokorentní účet, ale vždy pamatujte na co nejrychlejší splacení!

Úvěry na studium se vyplatí
Mnohem lépe se k financování potřeb studenta hodí běžné spotřebitelské úvěry. Některé výhody kontokorentního úvěru jsou zachovány (okamžitě k dispozici), jiné jsou rozšířeny (podstatně vyšší maximální výše úvěru v řádech až statisíců korun) a jiné jsou naštěstí zcela potlačeny (astronomické úročení). Proto jsou úvěry na studium zajímavé a čím dál více oblíbené.

Student+
Úver je poskytován Českou spořitelnou za podmínky zřízení účtu Student+. Maximální výše úvěru je 300 000 korun (do 100 000 bez ručitelského závazku), úroční je fixní 8,9% ročně, splátka pravidelná s možností snížené splátky po dobu studia.

Gaudeamus^2
Konto Gaudeamus je produkt Komerční banky a také k němu je možné získat výhodný studentský úvěr. Maximální výše je až 500 000 korun, úvěr se splácí až deset let a po dobu studia se platí (volitelně) jen úroky, jistina se splácí po promoci. Úvěr je možné bez sankcí kdykoliv splatit. Úroková sazba není pevná, úročení začíná na 6,9% p.a.

Závěr
Výhodou těchto úvěrů je především nízké úročení, odklady splátek úvěrů a hlavně jejich neúčelovost. Student nemusí prokazovat, na co chce půjčené peníze využít. Nebojte se tedy a ptejte se své banky na možnost půjček a úvěrů!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce FinTriky.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky