Slovenská stavební firma Doprastav žádá o ochranu před věřiteli

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. března (ČTK) - Přední slovenská stavební firma Doprastav požádala o soudní ochranu před věřiteli. Potvrdil to mluvčí bratislavského soudu Pavol Adamčiak i samotná společnost, která byla majetkově propojena s českým Metrostavem. Doprastav doplatil na ztráty ze zakázek v Polsku, podnikání společnosti ovlivnila i krize na slovenském stavebním trhu.

"Důvodem žádosti o schválení restrukturalizace jsou vysoké závazky a nezaplacené faktury za objednané práce na výstavbě polských silnic. Výše škody dosahuje několika desítek milionů eur," citoval portál etrend.sk mluvčího Doprastavu Michala Krajčíra. Podle dřívějších informací se firma s polským správcem silnic a dálnic o proplacení faktur soudí.

Po schválení a ukončení restrukturalizace by se Doprastav zbavil části svých závazků, které ke konci roku 2012 přesahovaly částku 230 milionů eur (přes šest miliard korun). Na to by zřejmě doplatily zejména dodavatelské firmy, Doprastavu poskytly půjčky i některé banky.

Doprastav byl v roce 2012 z hlediska tržeb největší slovenskou stavební firmou. V posledním období podnik získal od slovenské vlády vícero velkých zakázek na budování dopravní infrastruktury.

Ozdravení společnosti by ovšem mohl ohrozit verdikt slovenského nejvyššího soudu, který potvrdil pokutu téměř 45 milionů eur pro Doprastav a dalších pět společností za kartelovou dohodu. Verdikt je právoplatný od minulého týdne. Společnosti mají nyní 30 dnů na to, aby pokutu zaplatily. Kromě toho jim za podíl na kartelu hrozí vyloučení z veřejných soutěží organizovaných státem.

Stávající akcionářská struktura Doprastavu není známá. Metrostav, který v slovenské firmě vlastnil menšinový podíl, loni oznámil, že ho prodá.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK