Jak mohou USA ekonomicky poškodit Rusko prodejem státních zásob ropy?

01.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Vláda USA v polovině března ohlásila, že nabídne na trzích 5 miliónů barelů ropy z nouzových rezerv státu. Podle komentáře Reuters se jedná o politické gesto vůči Rusku, že USA mají prostředky, kterými mohou srazit cenu pro Rusko klíčové komodity.

Americká vláda má ve svých zásobách 696 miliónů barelů ropy, kterými pokryje současnou úroveň amerického importu ropy na 204 dní. To je více než dvakrát tolik, kolik vyžadují mezinárodní smlouvy o energetické bezpečnosti. USA vytvořily strategické zásoby v roce 1975 v době, kdy arabské země uvalily embargo na vývoz ropy do USA. Historicky třetí a současně poslední větší prodej zásob proběhl v roce 2011, v době válečného konfliktu v Libyi, kdy USA prodaly 30 miliónů barelů, aby kompenzovaly výpadky dodávek z této země. K USA se přidaly ostatní země jako Německo, Japonsko, Itálie, Jižní Korea a Španělsko a uvolnily dalších 30 miliónů barelů ropy. Členové Mezinárodní energetické agentury tak srazili cenu ropy Brent o 7,4 %. Kromě propadu ceny ropy země také způsobili zvýšenou poptávku po amerických dluhopisech. Požadovaná výnosnost čtyřtýdenních amerických dluhopisů se dostala do záporných teritorií.

George Soros navrhnul, aby USA použily nadbytečné rezervy k vytvoření ekonomické tlaku na Rusko. To potřebuje pro udržení vyrovnaného státního rozpočtu, aby cena světové ropy byla nad úrovní 100 dolarů za barel. Philip Verleger, konzultant v Carterově a Fordově administrativě, odhaduje, že by prodej 500 000 barelů denně v následujících dvou letech vyvolal snížení ceny ropy Brent až o 12 dolarů na barelu. To by znamenalo zlevnění pohonných hmot u českých čerpacích stanic přibližně o 2 koruny na litr. Prodej by podle něho znamenal ztrátu pro Rusko, jako největšího producenta ropy na světě, okolo 40 miliard dolarů ročně, což odpovídá 2 procentům ruského HDP.

Další možnost, jak stlačit světové ceny plynu a ropy, je uvolnění exportu těchto klíčových komodit z USA. Ty je v současné době možné exportovat pouze do Kanady. Uvolnění prodeje plynu by ale mělo efekt až v horizontu dvou let, protože v současné době neexistuje infrastruktura pro export zkapalněného plynu z USA. EU se v rámci obchodních rozhovorů s USA snaží dosáhnout dohody, která by umožňovala dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Ropu ani plyn totiž podle současné legislativy s výjimkou Kanady není možné z USA vyvážet.

Graf: Reakce ceny ropy Brent v dolarech za barel na prodej 60 miliónů barelů ropy členy IEA 22.6.2011 (Zdroj: Bloomberg)

20140401_colosseum.png

Autor komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE