SPÚ změnil organizační strukturu a vyměnil náměstky

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Státní pozemkový úřad (SPÚ) mění ode dneška svou organizační strukturu. Součástí reorganizace jsou personální změny ve vedení. První náměstkyni Veroniku Nedvědovou nahradí dosavadní ředitel odboru řízení krajských pozemkových úřadů Petr Lázňovský. Náměstkyni pro ekonomiku a provoz Pavlu Hůlovou vystřídá ředitel odboru řízení správy nemovitostí Milan Rybka. Počet náměstků se navíc ze současných dvou rozšíří na čtyři. SPÚ to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Dosavadní odbor řízení krajských pozemkových úřadu se podle mluvčí SPÚ Moniky Machtové změní na úsek, za jehož vedení bude zodpovědný nový první náměstek Lázňovský.

Zvýšit efektivitu kontroly vydávaného majetku má nově zřízený úsek majetkového vyrovnání a privatizace, který povede Vojtěch Weis. Stávající úsek řízení odborných činností, který spadal pod náměstkyni Nedvědovou, povede nová náměstkyně Svatava Maradová. Podle tiskové zprávy má mnohaleté zkušenosti s projekty pozemkových úprav.

"Povinnosti a úkoly, které souvisejí s rozšířením agendy Státního pozemkového úřadu po sloučení obou bývalých úřadů, jsou natolik široké, že reorganizaci vidím jako nezbytný krok ke zvýšení efektivity úřadu," uvedl Martin Vrba, který je od první poloviny března pověřen řízením úřadu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka na konci února odvolal ústředního ředitele úřadu Petra Šťovíčka poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o jeho návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Iva Rittiga. Podle TV Nova daroval Rittigovi k narozeninám obraz, na němž je lobbista zobrazen jako bůh Zeus. Od Šťovíčkova odvolání řídila úřad jeho první náměstkyně Nedvědová. Podle dřívějšího Jurečkova vyjádření však byly její kompetence omezené a pro jejich posílení bylo potřeba někoho řízením oficiálně pověřit.

Mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán dnes ČTK řekl, že ministerstvo vyhlásí koncem tohoto týdne na post ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu otevřené výběrové řízení, jak již dříve avizoval Jurečka.

Významnou část agendy pozemkového úřadu tvoří církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend. Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK