Vláda rozhodla vázat pět miliard v rozpočtu, chce nižší schodek

02.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh ministerstva financí vázat v letošním rozpočtu zhruba pět miliard korun. Pokud se nepřihodí nějaké mimořádné události, mělo by to vést ke snížení naplánovaného schodku státního rozpočtu, uvedl premiér Bohuslav Sobotka na briefingu k jednání vlády. Letošní rozpočet je schválen s deficitem 112 miliard korun.

MF navrhlo zavázat výdaje rozpočtové kapitole Všeobecná pokladní správa u položky Vládní rozpočtová rezerva. Tu spravuje ministerstvo financí.

Vázání výdajů v rozpočtu se fakticky rovná jejich zmrazení. Daný úřad nemůže zavázané výdaje utratit bez souhlasu vlády. K vázání výdajů již přistupovaly ve snaze dodržet naplánované rozpočty v době krize i předchozí vlády.

Ministerstvo chce podle návrhu pouze upravit změny, které byly do rozpočtu zapracovány při jeho projednávání v Poslanecké sněmovně na podzim loňského roku. Tehdy byla na základě pozměňovacích návrhů navýšena vládní rozpočtová rezerva o 4,96 miliardy korun na úkor zejména provozních výdajů ministerstev a výdajů na státní záruky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK