Na pěkný důchod naspoříte rychle

07.10.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nové koncepty, jak spořit na penzi, kombinují několik produktů a dosáhnou lepšího výsledku, než jednotlivé produkty. S jedním takovým řešením aktuálně přichází společnost Finance.EU.

Z úst politiků a ekonomů stále častěji a hlasitěji zaznívá doporučení, aby si občané sami začali vytvářet vlastní peněžní zdroje na budoucí penzi. Vhodných produktů je v tuzemsku několik, nejvíce se využívá penzijní připojištění a životní pojištění. Na výsluní se pozvolna dostávají také koncepty, které kombinují několik produktů a dosáhnou v konečném součtu lepšího výsledku, než v případě využití pouze jednoho produktu. S jedním takovým řešením přichází nyní finančně-poradenská společnost Finance.EU. Prostřednictvím jejího Konceptu penze můžete zkrátit dobu spoření na penzi jen na deset let.

Nový Koncept penze

„Částka, kterou by střadatel běžně vkládal buď do penzijního nebo životního pojištění, je rozdělena na dva díly. První směřuje do investičního životního pojištění či penzijního připojištění a druhý do investičního produktu s průměrným ročním zhodnocením alespoň ve výši sedm procent,“ popisuje produktový manažer Finance.EU Václav Matyáš a dodává: „Po deseti letech lze vkládání peněz do obou finančních produktů ukončit. Tehdy jsou totiž v investičním produktu nakumulovány takové prostředky, že jejich roční úrok zcela sám pokryje pravidelné platby do investičního životního pojištění či penzijního připojištění.“ K samofinancování postačuje již částka okolo 170 000 korun.

Sedmiprocentní výnos

Možná se na tomto místě ptáte, kde lze výše uvedené sedmiprocentní zhodnocení získat? Společnost Finance.EU pro tento účel využívá akcie největší rakouské realitní investiční společnosti IMMOFINANZ. Jejich roční výnos v uplynulém desetiletí nikdy neklesl pod 7 procent. IMMOFINANZ působí na trhu od roku 1990 a v současnosti má ve správě 315 nemovitostí. Jde o objekty s užitnou plochou přes 1,7 milionů metrů čtverečních a tržní hodnotou 2,12 miliardy EUR. Nacházejí se ve dvanácti evropských zemích a v USA.

Omezené riziko

Míra rizika při této investici je relativně nízká. Přestože  se realitní trh nevyvíjí zdaleka rovnoměrně, akcie (obchodovaná pod ISIN AT 0000809058 na primárním trhu vídeňské burzy) vykazuje dlouhodobě jen malé výkyvy. „Stabilita kurzu není přirozeným důsledkem konstantního vývoje na trhu s nemovitostmi. Je to výsledek aktivního portfolio-managementu, diverzifikace a eliminace rizik,“ sdělil předseda představenstva společnosti IMMOFINANZ Karl Petrikovics. Dalším z předpokladů kontinuálního růstu kurzu akcie je stabilní ziskovost společnosti. Tento cíl se IMMOFINANZ daří splňovat. Zisk před zdaněním (EBT) činil v posledním účetním roce 2003/2004 celkem 93,4 milionů euro. To bylo o 18,8 milionu (25%) více než v období 2002/2003. Vlastní jmění společnosti činí podle poslední výroční zprávy z dubna tohoto roku 995 milionů euro, bilanční suma přesáhla 2,1 miliardy EUR.

Určitým rizikem je, že kurs vzniká na základě střetu nabídky s poptávkou. V případě převisu na straně prodávajících by mohlo dojít k jeho propadu. Jeho pravděpodobnost ovšem minimalizuje široká diverzifikace aktiv společnosti IMMOFINANZ. Jednotlivé objekty jsou voleny v souladu s principem rozložení rizika v různých regionech, liší se svou velikostí, způsobem využití a jsou v užívání širokého spektra nájemců působících v různých odvětvích. „Vliv recese na trhu s byty tak může být vykompenzován například velmi příznivým vývojem na trhu s kancelářskými objekty, méně uspokojivý vývoj na trhu v Rakousku zase boomem ve východní Evropě,“ vysvětlil Karl Petrikovics. Pokud by akcie IMMOFINANZ nevynesla sedm procent, bude produktové oddělení Finance.EU - s ohledem na únosnou míru rizika - uvažovat o volbě jiného vhodného produktu.

Další nejistotou je kotace akcie v euro. Jelikož klient Finance.EU bude na penzi šetřit v korunách a investice na kapitálovém trhu proběhne v jiné měně, je nutné brát v potaz  měnové riziko. „To je ovšem stejné jako u dalších cizoměnových investic,“ řekl Václav Matyáš.¨

Zaujal vás Koncept penze společnosti Finance.EU? Chcete vědět více informací? Vyberte si svého osobního finančního poradce.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY