Muži a ženy by si v pojištění neměli být rovni

06.10.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V Radě ministrů pro zaměstnanost a sociální otázky bylo na počátku tohoto týdne dosaženo předběžné dohody nad návrhem směrnice o zavedení zásady rovného zacházení s ženami a muži v přístupu ke zboží a službám, která se týká i pojišťovnictví. Bude-li tento návrh přijat, zůstane ve členských zemích zachována možnost využívat faktor pohlaví při tvorbě pojistných sazeb.

Evropská federace národních asociací pojišťoven (CEA) toto rozhodnutí vítá. "Opakovaně jsme varovali před zákazem využívat faktor pohlaví. Jakkoli by takové opatření mohlo být na první pohled chvályhodné, ve svém důsledku by mohlo vést ke zvýšení cen pojištění pro všechny klienty," uvedl generální ředitel CEA Daniel Schanté.

Evropští pojistitelé naopak trochu litují, že přes jejich angažovanost a vyslovované obavy s nimi instituce EU otázky spojené s problematikou rovnosti pohlaví oficiálně nekonzultovaly a ani neprovedly důkladnou analýzu možných  dopadů připravovaných opatření. "Můžeme jen doufat, že v budoucnu Komise nebude usilovat o přijetí podobných politických rozhodnutí, aniž by předtím posoudila jejich širší dopady", uzavírá Daniel Schanté.

 

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ