Kde lze získat zahraniční stipendium?

07.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Posluchači vysokých školách mají dnes možnost vycestovat za studiem do zahraničí. Kde pro tuto cestu získat informace? Na jak dlouho je možné obdržet grant?

Téma týdne: Jak získat finance během studia

SOCRATES

Program SOCRATES se stal pro studenty i učitele vysokých škol největším programem evropské spolupráce. Studenti zde mohou získat grant na studium v zahraničí, a to na 3 až 12 měsíců. Celá doba studia v zahraničí se studentovi započítá díky systému uznávaných kreditů.

Veškeré české soukromé i vysoké školy mají určeného institucionálního koordinátora programu. Větší univerzity si dále jmenovali fakultního / oborového koordinátora, který předává informace studentům.

SOCRATES/Erasmus

Studenti i učitelé jsou do zahraničí vysíláni školou na základě bilaterálních smluv (uzavřeny mezi českou VŠ a zahraniční). Koordinátoři Erasmus postupně shromažďují a dále pak zveřejňují volná místa na partnerských vysokých školách pro příslušný akademický rok.

Všechny vysoké školy mají pro své posluchače přístupné internetové stránky, kde poskytují o programu SOCRATES/Erasmus veškeré potřebné informace. Díky těmto webovým stránkám či nástěnek ve škole se mohou všichni seznámit s podmínkami účasti v programu, neboť ty mohou na jednotlivých školách být jiné. Příkladem jsou termíny konkurzů i způsob výběru studentů. Vysoké školy totiž mohou pozměnit požadavky na vysílané studenty dle svých vlastních potřeb.

Becario - sdružení Mirka Topolánka pro rozvoj vzdělanosti

Zde si máte možnost nalézt zahraniční stipendijní program od sdružení Becario, které podporuje studenty druhého až pátého ročníku technických oborů na vybraných vysokých školách. Svojí činnost vykonává již od roku 2002.

Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97

Tato nadace poskytuje stipendia na magisterském či postgraduálním studiu v zahraničí. Studenti, kteří projdou většinou třemi koly, dostanou možnost vzdělávat se na univerzitách po celém světě. Studijní obory mohou být různé.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce FinTriky.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky