Jaký je ten správný počítač pro vaše dítě?

13.10.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Hodláte koupit synovi nebo dceři PC? Pokud ano, tak si  nenechte ujít následující rozhovor s Martinem Wankem ze společnosti Comfor. Doporučí vám vhodný monitor, software a další komponenty, jako např. DVD přehrávač.

Práce a hry na počítači se v dnešní době řadí mezi jeden z vůbec největších dětských koníčků. Vaše ratolesti možná již navštěvují počítačový kroužek. Jenže ten se koná třeba pouze jednou týdně a trvá dvě hodiny, což není zrovna mnoho. Proto se může stát, že po vás syn nebo dcera budou žadonit, abyste nějaké PC pořídili i domů. Jaký počítač je ale pro dítě vhodný? Nejen tuto otázku jsme položili Martinu Wankemu ze společnosti Comfor.

Pokud byste jako rodič kupoval svým dětem ve věku do 10 let počítač, jaké parametry by měl především splňovat?
Předně musím říci, že děti v daném věku mám a při výběru počítače dbám na jeho celkovou užitkovost v domácnosti. Počítač musí splňovat jisté multimediální (zvuk, grafika, DVD přehrávač), praktické (tichost, design) a výkonové (procesor, paměť) požadavky. Vše je třeba ideálně sladit.

Jaký monitor a v jaké cenové relaci zvolit? Vyplatí se třeba LCD panel?
LCD panely se určitě vyplatí v případě, že využíváte počítač často - ať už z důvodu výuky, k práci nebo hraní her. V poslední době zaznamenaly tyto monitory mimořádný kvalitativní posun a už jsou vhodné i ke sledování DVD filmů. Naopak, pokud užíváte PC příležitostně, řekněme přibližně třikrát týdně, či pouze na hry a máte na stole dostatek prostoru, není špatnou volbou monitor CRT. Cenový rozdíl mezi LCD panelem a běžným CRT monitorem je kolem 5000 korun.

Jaké softwarové programy byste doporučil nainstalovat?
Kromě pevně daného operačního systému Microsoft Windows XP ve verzích Home či Professional (pro domácnosti plně vystačí verze Home), je praktické mít programy výukové, například od firmy Langmaster. Jde o ucelenou řadu předmětů od matematiky přes chemii až po jazyky. Kromě toho jsou velmi dobré encyklopedie (MS Encarta), slovníky (LINGEA Lexicon) či mapy (MS Route). Grafické programy a hry jsou již věcí potřeb a přání.


Tip Finance.CZ: Jaké parametry by mohl mít počítač kupovaný pro vaše dítě?

  • Monitor: 17"    
  • Procesor: Intel Celeron D 335, Frekvence 2,80 GHz, 256 kB L2 cache, 533 MHz FSB
  • Operační systém: Microsoft Windows XP Home CZ
  • Paměť: 512 MB DDR
  • Pevný disk: Western Digital 80 GB, 7200 otáček Ultra DMA100, duální DVD vypalovačka Sony DVD+-R/RW 8x (umí číst a vypalovat CD i DVD), disketová mechanika FDD
  • Zvuková karta: audio 5.1 kanálové int.
  • Grafika: 128 MB AGP, GeForce FX5500 DVI TV-out
  • Faxmodem 56 Kb/s, LAN 10/100
  • Myš: optická
     

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW