Obliba kvalitní kávy se zvyšuje

17.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Průzkum Národní asociace kávy v USA ukázal, že podíl konzumentů gurmánské kávy ve Spojených státech dosáhl 34 procent. V minulém roce dosahoval tento podíl 31 procent. Konzumace kávy nižší kvality klesl z loňské úrovně o 4 procentní body na 35 procent. Rostoucí požadavky na kvalitu kávových zrny způsobují spory mezi producenty, pražírnami a obchodníky.

Stávající smluvní podmínky pro obchod s kávou v USA jsou staré více než deset let. Zaměstnanci pražíren tehdy často cestovali do tropických zemí, kde se káva pěstuje, a vybírali ideální zrna. Výsledkem je, že v případě, kdy dorazí k odběrateli káva nižší kvality, není jasné, kdo za to nese odpovědnost. Zda kupující, který se setkal s pěstitelem, aby vybral zrna nebo obchodník, který kávu převážel nebo sám pěstitel. Členové trhu s gurmánskou kávou tak chtějí změnu původních smluv, na nichž stojí převážná většina severoamerického obchodu s kávou. Chtějí aktualizovat standardy kvality a určit, kdo v řetězci bude odpovědný, pokud dodávka neodpovídá daným požadavkům.

Graf: Podíl spotřeby běžné kávy vůči gurmánské kávě v USA (Zdroj: NCO, ICA, WSJ)

20140416_kava_1.png 

Obchod s kávou byl po celá desetiletí vcelku jednoduchý. Velké pražírny, které produkují malá balení kávy, které dominují v regálech supermarketů, nakupují kávové boby od dovozců. To jsou často velké obchodní firmy. Cena, kterou za kávu zaplatí, závisí na jakostních třídách, původu odkud pochází, jakým způsobem byly boby zpracovány a počtu vadných zrn v určitém množství. Nicméně fungování trhu se změnilo. Zatímco dodávka jednoho typu kávy pro velké komerční pražírny zůstává společná všem, malé nezávislé pražírny nakupují kávu samostatně v malých dávkách po jednotlivých pytlích. Specializované malé pražírny jsou náročné na kvalitu kávy a je pro ně důležitá konkrétní farma nebo či dokonce konkrétní svah.

Většina sporů se řeší za zavřenými dveřmi a týkají se ceny a zpožděných dodávek. Je to z toho důvodu, že kávový průmysl je založený na dobrých vztazích a udržování dobrého jména je zásadní pro udržení zákazníků. Ozývají se i hlasy na vybudování nezávislého panelu odborníků. Ti budou hodnotit kvalitu kávových zrn na stobodové škále, která je používána u gurmánské kávy.

Káva se letošní rok zařadila mezi nejziskovější komodity. Cena kávy arabiky, která se obchoduje na burze ICE (Intercontinental Exchange), vzrostla od začátku roku již o 81 procent. Za cenovým růstem posledních dnů stojí obavy o úrodu v Brazílii. Ta je nejdůležitějším pěstitelem tohoto typu kávy na světě a nedostatek srážek spolu s vysokými teplotami ženou cenu vzhůru.

Graf: Futures kontrakt na kávu arabiku neočištěný od efektu rolování (Zdroj Colosseum, a.s.)

20140416_kava_2.png

Autor příspěvku: Petr Habiger, analytik společnosti Colosseum

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE