Alternativní zdroje tepla Vám ušetří peníze

13.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jestliže stavíte dům a teprve se rozhodujete o způsobu jeho vytápění, nezapomeňte také zvážit alternativní zdroje. Vaše počáteční náklady budou sice vysoké, ale v dalších letech se Vám v porovnání s jinými způsoby topení vrátí.

Téma týdne: Na kolik Vás přijde domácí teplo

Tepelná čerpadla

Mezi tři nejdůležitější součásti života patří voda, země a vzduch. V budoucích letech pro nás budou znamenat mnohem více, neboť jsou zdrojem velkého množství tepelné energie. Již více jak sto let je známo řešení, jak přírodní teplo využívat. Stalo se tím „tepelné čerpadlo“, které dokáže odebírat tzv. nízkopotenciální teplo z přírody a s pomocí elektrické energie jej umí změnit na teplo například pro vytápění obydlí. Vzhledem k již zmíněnému nízkému potenciálu tepla, musí být dům k tomuto druhu vytápění koncipován. Například: bude-li se teplota mimo budovu pohybovat okolo 0 stupňů Celsia, do domu bude proudit voda topným systémem s teplotou zhruba 32 stupňů Celsia. Obecně nejvýkonnějšími čerpadly jsou ta, která získávají teplo z půdních vrtů. U nás však musíme k čerpadlům zajistit i doplňkové zdroje tepla, která vytápí dům v období největších mrazů.

Náklady na pořízení otopného systému s tepelným čerpadlem jsou sice velmi vysoké (okolo 270.000Kč a více), ale stát na ně poskytuje dotace ve výši až 30 procent. Navíc jsou provozní náklady ze všech zdrojů tepla nejnižší a neškodně pro životní prostředí.

Solární systémy

Průměrné náklady na solární zařízení pro ohřev teplé vody do domu se čtyřčlennou rodinu, jsou zhruba 80.000Kč. Mělo by být dimenzováno tak, aby se v letních měsících mohlo zcela vypnout centrální topení.

Solární zařízení se pomocí háků upevňují na střešní tašky nebo jsou integrovány do střešního pláště (podobně jako střešní okna). Také je možné kolektory umístit na pergolách nebo na střechách garáží. Účinnost zařízení záleží na geografické poloze místa instalace. Ve střední Evropě v horské oblasti je zhruba o 20% nižší než na slunném jihu.

Další finanční tipy a triky naleznete na stránce FinTriky.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky