Tuhými palivy v zimě protopíte nejméně

14.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Díky zvýšení cen hnědého uhlí do kamen se mnoho lidí z venkova postupně vrací k tradičnímu dřevěnému palivu. Dřevo se však dá nejen koupit, ale i načerno uříznout v lese. Proto jsou nyní na lesních cestách stále častěji vidět auta s vozíky.

Téma týdne: Na kolik Vás přijde domácí teplo

Mezi tuhá paliva patří především palivové dříví, uhlí a koks. V posledních letech díky zvýšení cen zemního plynu, uhlí do kamen a elektrického topení byly spousty lidí donuceny k návratu k tradičnímu palivu. A tímto palivem je právě klasické dříví.


Topíme dřevem

Dřevo se dá nejen koupit, ale i načerno uříznout v lese. Proto jsou nyní na lesních cestách stále častěji vidět auta s vozíky s nervózně pobíhajícími lidmi okolo. "Kradlo se, tak jsme se pojistili. Dřevo necháme v celých délkách nikoliv v metrech. Klády, na které nestačí ani vozík, těžko někdo ukradne. Navíc hajní si těžbu hlídají a dřevo se neprodleně odváží k odběrateli," říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Zloději dřeva jsou však vynalézaví a kradou například dřevo zpracované a u cesty připravené k odvozu. "Prodáváme dřevo tzv. nastojato. Zákazník si to pokácí, nachystá u odvozní cesty a než to stihne odvézt, tak se to stratí", uvádí Karel Matula, lesní správce na Ostravici v Beskydech.

Lesní dělníci se krádežím brání například snižováním ceny dřeva na stojato nebo nabídkou již zpracovaného metrového dřeva včetně dovozu. "Lidé si mohou u nás legálně objednat dříví, které si sami vykácejí, z lesa odvezou a pak podle vlastního uvážení zpracují, a to za velmi slušnou cenu. Ročně to představuje dva až dva a půl tisíce kubíků. Lidé tak nemají potřebu krást. Riziko by pro ně bylo až příliš vysoké," uvedl správce Lesní správy Haušovice na Šumpersku Milan Doležal.


Cena

Cena jehličnatého palivového dřeva kopíruje cenu z loňského roku. Cena u listnatého paliva se však oproti předchozímu roku zvýšila cca o 50 %.


Tabulka: Cena palivového dřeva

Druh dřeva Cena (samovýroba) Cena
(zpracované dřevo)
Palivové dřevo z jehličnatých stromů (kubík) 20 Kč 250 až 500 Kč
Palivové dřevo z listnatých stromů (kubík) 50 Kč od 500 Kč
Zdroj: Správa Krkonošského národního parku (KRNAP), Lesní správa Jablonec, Krajský inspektorát Lesů České republiky


Například kubík buku zpracovaný samovýrobou dnes na jihu Čech pořídíte za cca 50 Kč. Za zpracovaný buk ovšem zaplatíte už 500 korun. Z palivového dříví zpracovaného samosprávou se nejčastěji nakupuje smrk, bříza, borovice, modřín apod. V průměru je prostorový metr těchto stromů prodáván za 30 až 60 korun.


Topíme uhlím a koksem

Mezi základní druhy uhlí a koksu na prodej patří "kostka", "ořech", "pecka" a "briketa". Dále se jednotlivé druhy dělí podle následujících kritérií:

  • zrnitost (mm)
  • výhřevnost (MJ/kg)
  • obsah popela (%)
  • obsah síry (%)
  • obsah vody (%)
  • podsítné (%)
  • střední měrná sirnatost (g/MJ)
  • prach (%)
  • viditelná hlušina (%)

Mostecká uhelná společnost (MUS) a Severočeské doly (SD) od roku 2005 zvýšují ceny tříděného uhlí. Od prvního ledna příštího roku tak lidé za tunu nejvalitnější kostky u MUS zaplatí 1.399 Kč (o dvě procenta více) a u SD 1.388 Kč (o tři procenta více).

Za méně kvalitní hnědé uhlí z MUS, tzv. "ořech", lidé v roce 2005 zaplatí od 1.071 do 1.309 korun a u SD od 1.153 korun do 1.357 korun za tunu. Cena uhlí se v průběhu roku pohybuje. Na jaře je uhlí nejlevnější a cena se pohybuje okolo 200 korun za metrák. Na podzim, kdy se lidé zásobují na zimu, je uhlí nejdražší. Za metrák (q) koksu zaplatíte cca 400 korun a více.

Topení uhlím však zůstane jedním z nejlevnějších způsobů vytápění i po zdražení. Pro názornost vám uvedeme vzorový příklad:

  • větší rodinný domek za zimu na vytopení spotřebuje 30 až 50 metráků uhlí
  • od distributorů koupíte tunu uhlí za cca 1.600 až 1.800 Kč
  • v přepočtu tedy za zimu v rodinném domku spotřebujete uhlí za cenu cca 7.000 korun


Ekologická daň

Náklady na výtápění stále vzrůstají. Navíc pokud topíte dřevem, uhlím nebo plynem, budete muset nově platit ekologickou daň. Počátkem platby daně v České republice je stanoven rok 2006. Nárůst nákladů díky této ekologické dani se v rodinných domcích, kde se topí dřevem nebo uhlím, odhaduje na více než jeden tisíc korun. Masového přechodu na levnější vytápění tuhými palivy se však odborníci neobávají. "Stát se to samozřejmě může, ale zřejmě půjdou nahoru i ceny tuhých paliv," řekl vedoucí odboru životního prostředí děčínské radnice Jiří Hykš. Lidé si však myslí něco jiného.


Jak můžete na topení ušetřit

Připravili jsme pro vás pět možností, jak si můžete snížit provozní náklady na topení.  

Tabulka: Jak ušetřit na topení

Činnost Snížení provozních nákladů
zateplení venkovního zdiva až o 50 %
lepší utěsnění oken a dveří až o 30 %
vhodný výběr kotle až o 40 %
optimální regulace kotle a topných těles až o 30 %
snížení vytápěcí teploty z 24 na 20 °C až o 20 %


Další finanční tipy a triky najdete na stránce FinTriky.

Zdroj: Energetický regulační úřad (ERÚ), Czech Coal

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky