Novinky v penzijním připojištění

14.10.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Změny, které přinesla novela zákona číslo 42/1994 Sb. o penzijním připojištění, jsou hodně diskutovaným tématem. Čeho se týkají a co znamenají  pro běžného klienta se dozvíte v následujícím článku.

I přesto, že zákon nabyl účinnosti už 1. dubna letošního roku, většina změn se začíná projevovat až nyní. Jaké změny si zákonodárci pro nás připravili a co to bude znamenat pro běžného klienta?

Základní změny jsou v podstatě tři. Starobní penzi lze poskytnout pouze při dosažení věku stanoveného penzijním plánem, tj. v 60 letech. Zaniká tím nárok na dávky při předčasném odchodu do důchodu. Tato změna se nás tedy dotkne pouze v případě, že půjdeme do předčasného důchodu. V době, kdy se každoročně zvyšuje důchodový věk o dva u mužů resp. čtyři měsíce u žen, je to spíše kosmetická úprava.

Další změnou je možnost sjednání penzijního připojištění pro cizince. Cizinec musí být starší osmnácti let, pocházet z jiného členského státu Evropské unie a odvádět příspěvky na sociální nebo zdravotní pojištění v ČR. Jako potenciální klienti se jeví především zaměstnanci, kteří jsou původem z okolních států, nebo zaměstnanci větších nadnárodních společností. Cizí státní příslušníci se dostanou k výhodám penzijního připojištění včetně státní podpory. Ta jim ale nebude vyplacena v případě, že ukončí smlouvu předčasně.

Poslední změnou, méně diskutovanou, je ustanovení § 2a: „Za diskriminaci z důvodu pohlaví se nepovažuje, jestliže se pro účely výpočtu výše penze použijí údaje uvedené v úmrtnostních tabulkách zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy“. Pro běžného občana to znamená, že ženy, které se tradičně dožívají vyššího věku, pobírají nižší dávky než muži. V tomto ohledu nedošlo k žádné změně, ale spíše o upřesnění zákona. Mění se ale skutečnost, že fondy začínají využívat upravených úmrtnostních tabulek ČSÚ dle svého kmenu. Tyto upravené tabulky budou muset být zveřejněny takovým způsobem, aby byly dostupné všem účastníkům.

Tento krok byl učiněn z důvodu vyšší bezpečnosti. Penzijní fondy se obávají budoucnosti a nutnosti zvýšené výplaty starobních penzí. Vzhledem k tomu změnila většina fondů způsob výpočtů dávek, který je povinně uveden v každém penzijním plánu. Další pro klienty méně příjemnou informací je snižování nebo rušení technické úrokové míry. Ta byla garancí ročního zhodnocení fondu při výplatě penzí.

Změny, které v penzijních plánech fondů nastaly z důvodu novelizace zákona o penzijním připojištění nové klienty sice znevýhodňují, ale nejsou natolik závažné, aby mezi občany vyvolávali paniku. Penzijní připojištění zůstává důležitým prvkem v soukromém důchodovém zabezpečení.

Využijte možnost uzavření smluv on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY