Co týden dal?

15.10.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Neměli jste čas sledovat dění ve světě nebo u nás doma v průběhu týdne? Zajímáte se o aktuální události? Potřebujete být včas informováni? Náš pravidelný souhrn nejdůležitějších událostí je zde pro Vás...

Posledních 7 dní ve světě
Hlavním tématem v minulém týdnu byla ropa. Cena za barel na úrovni 54, resp. 51 dolarů jsou pro všechny ekonomiky světa tak vysoké, že i renomované instituce začínají přehodnocovat ekonomické výhledy na příští rok. A kolik stála ropa v úterý 12.10.? 

Slovensko bude z velké čtyřky nových členských zemí EU zřejmě prvním státem, který vstoupí do eurozóny, píše se podle agentury Reuters ve výzkumné zprávě Unie. Země měla přejít na euro v letech 2008 až 2009 díky ekonomickým reformám a tvrdému fiskálnímu přístupu.

Také vás občas překvapí, co všechno není (nebo naopak je) možné? Věřili byste, že se Evropská unie může soudit se svým členským státem? Ano, i to je možné. Příkladem je aktuální kritika Komisaře EU Německa za to, že chrání nepovoleným způsobem automobilku Volkswagen.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní u nás doma
Inflace je plně pod kontrolou, centrální banka nebude zatím zvyšovat sazby. To byl jasný signál na dluhopisový trh k propadu výnosů dluhopisů na dvouměsíční dno. To se plně dotýká i drobných investorů.

Vláda v pondělí schválila novelu zákona o spotřebních daních, která počítá do roku 2006 s dvěma zvýšeními daně z tabákových výrobků, uvedl podle agentury Reuters mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.

Stěžejní zákon o státním rozpočtu na příští rok začali poslanci projednávat ve středu. Hlasování v prvním čtení proběhlo dnes, tedy  v pátek a dopadlo podle očekávání. Poslanci zákon "pustili" do čtení druhého.

K další významné investici se schyluje na Vysočině. Irský výrobce sofistikovaných automobilových součástek, firma Connaught Electronics, postaví v Jiřicích u Humpolce za 70 milionů korun zahraniční pobočku a zaměstná v ní zhruba 300 lidí, oznámila ve středu agentura CzechInvest.

Mobilní operátor Oskar Mobil předčasně splatil svůj závazek vůči České konsolidační agentuře ve výši 1,6 miliardy korun, oznámil ve čtvrtek mluvčí ČKA.

České aerolinie ve čtvrtek rozhodly, že rozšíří flotilu na střední tratě o 12 letounů od britsko-francouzské společnosti Airbus, oznámil pro agenturu Reuters představitel společnosti bez bližších podrobností. Cena tohoto kontraktu bude více než 10 miliard korun.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní na našem serveru
Minulý týden jsme spustili zcela inovovanou sekci Daně. Kdo jste ještě neměli čas řádně ji prozkoumat, můžete tak učinit právě teď a právě tady. A co v nové sekci najdete?

Nerozumíte řeči úředníků Evropské unie? Máme pro vás řešení! Připravili jsme pro vás průvodce jazykem úředníků z EU zvaným "Eurožargon", ve kterém vysvětlení vašeho podivného pojmu rozhodně naleznete. Stačí v sekci Evropská unie kliknout na kouzelné slůvko "Eurožargon".

Víte o tom, že naše kalkulátory patří k nejoblíbenějším a nejvyužívanějším aplikacím vůbec? Jen těžko budete hledat na domácím internetu tak propracovanou mzdovou kalkulačku a zcela jistě nenajdete tak obsáhlý kalkulátor operativního leasingu nebo kalkuátor výpočtu odchodu do důchodu. Více než 35 finančních kalkluaček je zde jen a jen pro vás!

TIP On-line prodeje: Využijte možnosti daňových úlev! Díky penzijnímu připojištění můžete platit nižší daně. Od základu daně z příjmu si lze odečíst část zaplacených příspěvků v daném roce. Jakou částku si můžete odečíst a kolik peněz ušetříte zjistíte zde a pokud smlouvu uzavřete přes naše prodejní centrum, získáte navíc jako odměnu polovinu Vašeho měsíčního příspěvku.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes jsme pro vás vybrali klasický dotaz z oblasti investování:

Otázka: "Dobrý den, mám k dispozici 100 000,- Kč chtěl bych je investovat. Můžete mi poradit? V peněžním trhu už nějaké mám, takže tam ne. Myslel jsem třeba do indexovych certifikátů. Pokud můžete, napište kontakt. Potom se chci zeptatještě na toto: koupil jsem v roce 1999 smišený fond pionner český. Prodělal jsem tam k dnešnímu dni asi polovinu toho, co jsem tam vložil. Má cenu to tam nechávat???"

Odpověď: "Dobrý den. Pokud nebudete potřebovat prostředky v dlouhodobějším horizontu, lze určitě doporučit nákup indexových certifikátů, které jsou levnější variantou podílových fondů a jejichž nákupem zainvestujete do diverzifikovaného portfolia velkého množství akciových titulů. K investici do fondu Pioneer lze říci, že nákup v roce 1999 byl proveden v období blízkého maximálních cen akciových titulů, které bohužel od začátku roku 2000 až do března 2003 neustále a rapidně klesaly. To byl celosvětový trend a dá se říct, že pokles ceny fondu tedy nebyl způsoben neschopností..."

Celou odpověď  naleznete zde.

Fintriky
Topná sezóna je zde a i když je pozdě na výměnu kotle třeba plynového na dřevošťepkový, je dobrý čas si připomenout, jaké možnosti vytápění  domu nebo bytu máme. Možná vás přesvědčí argumenty o ročních nákladech na vytápění. V zimě bude dostatek času k přemýšlení a počítání. Naše Fintriky tak budou dobrým rádcem. Přečtěte si články o topení elektřinou, tuhými palivy, plynem nebo alternativními zdroji tepla. V pátečním souhrnném článku jsou pak všechny možnosti shrnuty a na přehledném grafu jsou srovnány nákaldy na jednotlivá paliva.

Anketa
Novomanželské půjčky se staly jedním z témat nově vznikající vlády. Zdá se, že původní sliby byly opět chyby. Po měsících vyjednávání se pořád neví, jakou budou mít podobu. Využili byste novomanželské půjčky na bydlení? To byla anketní otázka totho to týdne. A jak jste hlasovali?

Zde jsou vaše odpovědi:

  • Ano 46 %
  • Ne 29 %
  • Neuvažovali jsme o tom 25 %

Možná by měli být páni ministři s výsledky naší ankety seznámeni...

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum