Co týden dal? Krize v Evropě zdaleka neskončila

16.05.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Krize v Evropě podle šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové navzdory hospodářskému oživení ještě zdaleka neskončila. V Česku od ledna pravidelně klesá nezaměstnanost. V dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Dlouho očekávaná smlouva ruského monopolního vývozce plynu Gazprom o dodávkách suroviny do Číny je téměř hotova. Řekl to náměstek ruského ministra energetiky Anatolij Janovskij. Gazprom o dodávkách plynu do Číny jedná více než deset let a v dubnu státem ovládaný Gazprom informoval, že by smlouvu chtěl dokončit během května.
Více informací

Krize v Evropě navzdory hospodářskému oživení ještě zdaleka neskončila. V rozhovoru s německým listem Handelsblatt to řekla šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Dodala, že Evropa nesmí v boji proti krizi polevit, a znovu vyzvala Evropskou centrální banku (ECB) k dalším opatřením na podporu ekonomiky.
Více informací

Prodej německého automobilového koncernu Volkswagen od ledna do dubna meziročně stoupl o více než šest procent na rekordních 3,2 milionu vozů. Oznámil to podle agentury Reuters šéf podniku Martin Winterkorn na výroční valné hromadě akcionářů.
Více informací

Stárnutí populace ohrožuje výkonnost německé ekonomiky. Uvádí to hodnotící zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou v Berlíně představil generální tajemník organizace Ángel Gurría. Podle něj by se tradičně průmyslové Německo mělo více zaměřit na rozvoj služeb s vysokou přidanou hodnotou, aby si udrželo potenciál pro budoucí hospodářský růst.
Více informací

Rusko si letos nebude půjčovat na zahraničních trzích a půjčky na domácím trhu budou výrazně nižší, než bylo plánováno. Řekl to náměstek ministra financí Sergej Storčak. Rusko si přitom v letošním roce chtělo v zahraničí vypůjčit zhruba sedm miliard dolarů (asi 140,1 miliardy Kč).
Více informací

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) varovala před negativními dopady ukrajinské krize na světovou ekonomiku. Přikročila rovněž k výraznému zhoršení souhrnných vyhlídek 34 rozvíjejících se zemí, ve který působí, včetně Ruska a Ukrajiny.
Více informací

Německý hrubý domácí produkt v letošním prvním čtvrtletí stoupl o 0,8 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo růstu největší evropské ekonomiky se tak zdvojnásobilo z 0,4 procenta v posledním kvartálu loňského roku. V meziročním srovnání německá ekonomika stoupla o 2,5 procenta, tedy nejrychlejším tempem za více než dva roky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Bez práce bylo 574.908 lidí, oznámil Úřad práce. V březnu podíl nezaměstnaných činil 8,3 procenta a bylo jich bylo 608.315. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezonní práce, postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, které začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. Tento trend by měl podle Úřadu práce pokračovat i v dalších měsících. Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla hodnoty 8,6 procenta a bez práce bylo tehdy 629.274 lidí, nejvíc v historii ČR.
Více informací

Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnily naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.
Více informací

Akcie Pivovarů Lobkowicz se začnou obchodovat na pražské burze 28. května. Pivovary své akcie zároveň veřejně nabídnou investorům v Rakousku a neveřejně způsobilým investorům v dalších zemích. Maximální cena za akcii pro drobné investory byla stanovena na 175 Kč. Nabízené akcie představují 48,77 všech vydaných akcií skupiny.
Více informací

Vláda již potřetí odložila projednávání střednědobých výdajových rámců státního rozpočtu v dalších letech. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň zopakoval, že nejdříve se musí na parametrech rozpočtu shodnout vládní koaliční strany. Ministerstvo financí navrhovalo rámce zvýšit.
Více informací

U penzijních společností spořilo na konci letošního 1. čtvrtletí ve třetím pilíři 4,92 milionu účastníků, což bylo zhruba o 40.000 méně než na konci roku. Z toho bylo koncem března 4,8 milionu klientů v transformovaných fondech a 120.000 ve fondech účastnických.
Více informací

Vláda chce přijetí fiskálního paktu EU s výjimkami ze závazků vůči státnímu rozpočtu a státnímu dluhu. Potvrdili to ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a financí Andrej Babiš ANO) v úvodu projednávání této smlouvy, ke kterému se Sněmovna dostala po dvou týdnech odkladů. TOP 09 ústy místopředsedy Miroslava Kalouska ale podporu podmínila tím, že vláda k lednu 2015 výjimky přestane uplatňovat.
Více informací

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zvítězilo v dalším sporu o zvlněnou dálnici D47 u Ostravy. Stavební firmy tak státní organizaci mají zaplatit téměř 143 milionů korun kvůli neoprávněnému navýšení ceny o valorizaci. V tiskové zprávě to oznámilo ředitelství silnic, pro které jde již o čtvrtý případ vyhrané arbitráže týkající se neoprávněného účtování valorizací.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU