Studentské brigády jsou od října k ničemu

20.10.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od října letošního roku začal platit nový zákon o zaměstnanosti. Personální agentury s ním bojují. V důsledku zákona se zdraží práce studentů a nebude o ně ve firmách zájem.

Personální agentury s ním doslova bojují. Nesmí totiž se studenty uzavírat dohody o provedení práce, ale pouze smlouvy, ze kterých si budou brigádníci muset platit zálohy na pojistné. Do agentur tak chodí méně studentů, ty mají více administrativy a musí za uchazeče o brigádu odvádět sociální a zdravotní pojištění. Hlavní problém tedy tkví v tom, že tím dochází ke zdražení práce studentů o 47 procent a firmám se nevyplatí si tak drahou pracovní sílu najmout.

Podle pracovníka agentury Index Plus, Ladislava Čiháka, se však nový zákon dá vykládat různými způsoby. Zákon je totiž podle něj příliš stručný. "Klientům (firmám) se nelíbí zvýšení ceny práce a zvýšení administrativy a tlačí agentury k tomu, aby se orientovaly na jiné zákony," řekl Čihák

Teoreticky je zákon vypracován dobře, ale jak se ukazuje, v praxi je téměř nemožné ho dodržovat, hlavně co se týká krátkodobých brigád. Pokud půjde student například umýt okna, agentura za něj bude muset odvést pojistné.

Ladislav Jouza, specialista z oddělení pracovně právní legislativy Ministerstva práce a sociálních věcí nový zákon obhajuje: "Je to pro ochranu studentů. Dohoda o pracovní činnosti a pracovní smlouva se započítává do důchodu, ale dohoda o provedení práce to nezakládá. Uzavře-li student dohodu o provedení práce, nesplní podmínky pro výplatu a poskytování podpory v nezaměstnanosti. Nářky studentů vidím jako neopodstatněné, tato úprava jde v jejich prospěch."

Podle zpravodajství TV Nova již řada firem oznámila, že studenty nebude zaměstnávat. Situace došla tak daleko, že si studenti Technické univerzity v Liberci chtějí stěžovat u Ústavního soudu. "Zbývá nám napsat petici, podat ji k Ústavnímu soudu, popřípadě obrátit se na ombudsmana," řekl student Technické univerzity Karel Bůžek. Prezident Asociace pracovních agentur Grunda říká, že by bylo lepší jednat o příslušné novelizaci zákona. V ní by zástupci agentur a studentů uvítali přesnou specifikaci statutu studenta, která v současné verzi příslušného zákona chybí.

Možné řešení se naskýtá v tom, že si student bude obcházet firmy sám. Jedině firma s ním totiž může uzavřít dohodu o provedení práce a nemusí za něj odvádět pojistné.

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU