Co týden dal? Ceny elektřiny v ČR rostly rychleji než v celé EU

23.05.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny elektřiny pro domácnosti v České republice v druhé polovině loňského roku vzrostly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o čtyři procenta. Tempo růstu bylo vyšší než průměr v celé Evropské unii. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Rusko by si příští rok nemuselo půjčovat na zahraničních trzích, pokud na trzích dojde k nepříznivému vývoji. Novinářům to řekl ruský ministr financí Anton Siluanov. Ministerstvo financí již dříve oznámilo, že Rusko si letos nebude půjčovat na zahraničních trzích a půjčky na domácím trhu budou výrazně nižší, než bylo plánováno.
Více informací

Britská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání o 3,1 procenta a zaznamenala nejrychlejší tempo za více než šest let. Domácnosti zesílily výdaje a firemní investice rostly nejrychleji za poslední rok. Plyne to ze zpřesněné zprávy britského statistického úřadu.
Více informací

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v květnu dál klesala, její pokles se ale výrazně zmírnil a sektor zaznamenal nejlepší výkon za pět měsíců. Plyne to z předběžných údajů z průzkumu britské banky HSBC mezi nákupními manažery čínských továren. Zpracovatelský sektor je motorem čínské ekonomiky.
Více informací

Hackeři ukradli z databáze internetového aukčního servisu eBay údaje všech 145 milionů aktivních uživatelů firemních služeb. Americká firma to sdělila ve středu večer místního času. Podle agentury Reuters by to byla druhá největší krádež dat v historii po získání nelegálního přístupu ke 152 milionům účtů u softwarové firmy Adobe z loňského října.
Více informací

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) začal na svém posledním zasedání na konci dubna připravovat základy pro budoucí úplný odchod od své krajně uvolněné měnové politiky. Členové výboru diskutovali o několika možných přístupech ke zvýšení krátkodobých úrokových sazeb, žádné rozhodnutí ale nepadlo. Plyne to ze zápisu z dubnového zasedání, který Fed zveřejnil.
Více informací

Spotřebitelská důvěra v zemích eurozóny i v celé Evropské unii se tento měsíc dále zlepšila. V zemích platících eurech ukazatel důvěry stoupl až na nejvyšší hodnotu za šest a půl roku. Vyplývá to z prvních odhadů, které zveřejnila Evropská komise.
Více informací

Členské země Evropské unie by do příští zimy měly provést zátěžové testy, aby se zjistilo, jak by se vyrovnaly s významným narušením dodávek zemního plynu v souvislosti s ukrajinskou krizí. Vyplývá to z návrhu Evropské komise, který má k dispozici agentura Reuters.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Spořitelní družstvo WPB Capital čelí insolvenčímu řízení. Insolvenční návrh k Městskému soudu v Praze na něj podala pardubická společnost Tapovan, které záložna údajně dluží 4,5 milionu korun. WPB Capital dluh odmítá. Píšou to Lidové noviny (LN).
Více informací

Výroba osobních aut v Česku od ledna do dubna meziročně vzrostla o 13,2 procenta na 430.841 vozů. Produkce tak pokračovala ve vysokém tempu růstu z prvního čtvrtletí. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Česká pošta by letos mohla nabrat 200 až 300 zaměstnanců. Souvisí to s dokončovanou centralizací doručování, kdy se některé pracovní pozice přesouvají z pošt na doručovací depa. ČTK to řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac.
Více informací

V dubnu nahlásilo hromadné propouštění 24 zaměstnavatelů, což je stejně jako v březnu. Opatření se dotkne 1146 zaměstnanců. Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze. V hlavním městě a v Moravskoslezském kraji je i nejvyšší počet lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o práci. Vyplývá to z nejnovějších informací Úřadu práce ČR. Jména firem úřad neuvedl.
Více informací

Česká republika se v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD posunula po čtyřech letech poklesu výše. Polepšila si o dvě příčky a vrátila se na předloňské 33. místo z celkem 60 hodnocených zemí. V minulých letech Česko ztrácelo kvůli rekordně dlouhé ekonomické recesi.
Více informací

Ceny elektřiny pro domácnosti v České republice v druhé polovině loňského roku vzrostly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o čtyři procenta. Tempo růstu bylo vyšší než průměr v celé Evropské unii, kde ceny elektřiny stouply o 2,8 procenta. Ceny plynu se však v Česku snížily o devět procent, zatímco ve 28 zemích EU v průměru o jedno procento vzrostly. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu propadla na 2,88 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v březnu, kdy průměrná sazba činila 2,93 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU