Výnosy českých státních dluhopisů ovlivní inflace

30.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Výnosy českých státních dluhopisů se na silném cenovém růstu, jež neustal ani počátkem května, již ve většině případů dostaly viditelně pod minima z loňského druhého čtvrtletí, kde došlo k obratu sestupného trendu vlivem globálních obav z ukončení měnové expanze ze strany Fedu.

Od té doby došlo jak na globální úrovni, tak v české kotlině k vzestupu hospodářské aktivity, budoucí vyhlídky spíše také zrůžověly. Přesto, určujícími faktory poklesu výnosů byla víra v udržení nízké inflace a stále vysoce expanzivních měnových politik hlavních světových centrálních bank. K tomu se přidává vysoký objem likvidity v globálním finančním systému, jenž se tlačil především do pevně úročených instrumentů – státních a firemních dluhopisů. To je i případ domácího obligačního trhu.

Ve středním a delším horizontu jsem nicméně přesvědčen, že současná velmi nízká úroveň požadovaných výnosů do splatnosti není v souladu s námi očekávaným ekonomickým vývojem doma i ve světě. Věřím v postupnou akceleraci globálního hospodářského růstu, taženém Spojenými státy, potažmo dalšími rozvinutými zeměmi (Velká Británie, Německo) i řadou rozvíjejících se trhů.

S určitým zpožděním by se sílící ekonomická aktivita měla projevit v růstu inflačních tlaků. To bude spolu s pokračujícím poklesem nezaměstnanosti impulsem pro americký Fed nastoupit cyklus zvyšování úrokových sazeb, jenž může svým rozsahem řadu investorů překvapit. Nástup tohoto cyklu trh v současnosti očekává koncem příštího roku, my vidíme riziko směrem k dřívějšímu startu.

Inflace by se postupně měla dostat i do Evropy, Českou republiku nevyjímaje, tendence postupně neutralizovat extrémně uvolněné měnové politiky by se později měla zpoza Atlantiku přesunout i do Evropy. Tento scénář by logicky měl vést k postupnému růstu nejprve dlouhodobých, později střednědobých i kratších obligačních výnosů, a tedy poklesu cen dluhopisů.

Vedle globálního vývoje bude ve prospěch růstu výnosů českých vládních dluhopisů delších splatností působit také řízené oslabení kurzu koruny. Oživení, viditelné v současnosti v exportních odvětvích, se začíná přelévat i do firemních investic a spotřeby, což by mělo dále pozitivně ovlivňovat ekonomickou aktivitu, zaměstnanost a posilovat domácí poptávku.

Autorem komentáře je Ondřej Matuška, člen představenstva a senior portfolio manažer Conseq Investment Management

Autor článku

Ondřej Matuška


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE