Co týden dal?

22.10.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Stejně jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme novinky za posledních 7 dní nejenom na našem serveru, ale i ve světě a v naší republice. Příští rok vyšší mzda, důchody, …

Posledních 7 dní ve světě

Ve středu uvedla Evropská centrální banka, že šest z deseti nových členských států EU nesplňuje standardy EU a čekají je náročné fiskální úkoly. Mimo naší republiky k těmto státům dále patří Polsko, Slovensko, Maďarsko, Kypr a Malta. Chtějí-li země v tomto desetiletí přijmout euro, musí hlavně snížit rozpočtové schodky.

O 0,6% klesla v měsíci srpnu oproti červenci výkonnost průmyslu eurozóny. Meziročně se ale jedná o nárůst 1,5%.

V září zpomalila dle statistického úřadu Eurostat meziroční inflace eurozóny z 2,3% na 2,1%. Růst cen se tím pádem drží nad dvěma procenty. V meziměsíčním srovnání stouply ceny oproti srpnu o 0,2%.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní doma

Společnost ČEZ se možná během příštího roku začne připravovat na výstavbu jednoho či dvou jaderných reaktorů s výkonem až 2000 megawattů. Výstavba by mohla dosahovat zhruba 50 až 100 miliard korun, přičemž přesná částka bude záležet na zvolené kapacitě energetických zdrojů.

Dle ČNB by měla nominální mzda v příštím roce vzrůst o 6,5 až 7,0%.

Ve středu schválila vláda valorizaci starobních důchodů. Od ledna budou mít tak důchodci v průměru o 412Kč za měsíc více, tj. cca o 5,66%. Průměrný důchod by tak bude činit 7.687Kč.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters.

Posledních 7 dní na našem serveru

Ceny ropy dosahují dloholetých maxim a nikdo nevím, kam ještě porostou. Pro spekulanty možná dobrá příležitost k vysokým ziskům. My vám ale ještě můžeme nabídnout jinou komoditu. Stříbro. V sekci Komodity je pro vás připravena nová analýza, která trh se stříbrem zkoumá ze všech úhlů. A doporučení? Stříbro má pravděpodobně před sebou dobrý růstový potenciál. Přečtěte si aktuální analýzu.

Nerozumíte řeči úředníků Evropské unie? Máme pro vás řešení! Připravili jsme pro vás průvodce jazykem úředníků z EU zvaným "Eurožargon", ve kterém vysvětlení vašeho podivného pojmu rozhodně naleznete. Stačí v sekci Evropská unie kliknout na kouzelné slůvko "Eurožargon".

On-line prodej

TIP On-line prodeje: Raiffeisen stavební spořitelna, a.s. nabízí při založení stavebního spoření do 30.11.2004 vstupní poplatek pouze 0,75% z cílové částky. Využijte této výhody a uzavřete smlouvu on-line v našem prodejním centru, kde můžete navíc od nás získat odměnu ve výši až 600,-Kč.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

Poradenství

Každý týden pro Vás vybíráme jeden zajímavý dotaz z našeho poradenského centra. Máte možnost si zde vyhledat odpovědi na otázky čtenářů nebo sami využít této bezplatné poradny. Dnes jsme zvolili oblast daní:

Otázka:

Jeden můj příbuzný musel od města odkoupit byt v kterém už spoustu let bydli (původně vojensky byt, pak městský). Vzhledem na to, ze neměl prostředky, aby ho koupil (152 tis.), tak to vyřešil prodejem. Kupce mu poskytl 152 tis., které se použili na odkoupeni bytu od města a pak příbuzný byt ihned prodal za 498 tisíc tomuto kupci a odstěhoval se k rodině. Jak je to s daněmi? Dan z převodu je jasna, ale co daň z příjmu? Jde o rodinný byt, kde příbuzný, fyzická osoba, nyní již důchodce, mnoho let bydlel.

Odpověď:

Podle §4, odst. 1, písm. a) ZDP je tento prodej …


Anketa

Během celého 43. týdne jsme se vás ptali v souvislosti se zprávami o zkrachovalé Union bance, zda si myslíte, že je za pád banky někdo odpovědný a že se věřitelé dočkají svých peněz.

22% našich čtenářů se domnívá, že nikdo nebude za pád pravomocně odsouzen. Nejvíce, tj. 29% se kloní k odpovědi „Věřitelé se jen těžko dostanou ke všem penězům“; o jedno procento méně odpovídá, že se zase vše okolo UB zamete pod kobereček. Nejméně hlasujících, pouhých 21%, hlasovalo pro „Viník se najde a dojde spravedlivého trestu“. Nechme se tedy překvapit, jak celá kauza dopadne.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum