Přes brokerjet koupíte 50 000 instrumentů

25.10.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Klienti brokerů si oblíbili internet a využívají tak přístup na desítky světových trhů. Na nabízené možnosti a výhody jsme se ptali Libora Janouška ze společnosti brokerjet ČS, a.s.

Společnost brokerjet je novým hráčem na trhu tzv. online brokerů. Povězte našim čtenářům něco o důvodech vzniku nového brokera.
Dovolte mi, abych jen upřesnil, že brokerjet zahájil svou činnost před rokem, kdy jsme nabídli investorům online obchodování na světových akciových trzích. Důvod našeho vstupu byl poměrně jednoduchý – na trhu jsme vnímali poptávku po online brokerovi, který nabídne kvalitní online připojení na kapitálové trhy, dostatečný výběr produktů a hlavně bezpečí silných akcionářů a přesně toto brokerjet splňuje.

Klientům nabízíte aktivní obchodování na dvaceti světových burzách v deseti zemích světa. Kdo je vaším hlavním zahraničním partnerem?
Našim hlavním partnerem je jeden z našich akcionářů, společnost ecetra, která nám zajišťuje připojení na všechny přístupné zahraniční trhy. Ecetra je nejdravější online broker v Rakousku a patří do finanční skupiny Erste Bank.

Obchodování na burze v Praze a na mimoburzovním RM-SYSTÉMu nabízíte také?
Obchodování na pražské burze jsme zprovoznili počátkem října. Naši klienti tedy mohou dnes zadávat elektronicky pokyny do systému SPAD i AOS/KOBOS. Obchodování na RMS v současné době nenabízíme a zatím to ani neplánujeme.

Jaká je tedy vaše hlavní konkurenční výhoda?
Naší největší výhodou je šíře nabídky instrumentů, se kterými mohou klienti obchodovat. Celkové číslo dosahuje téměř 50 000 instrumentů – akcií, warrantů a certifikátů. Dopad takto široké nabídky pro klienty je vcelku jednoznačný – nabízíme produkty, které jsou vhodné pro konzervativní i agresivní investory, pro dlouhodobé i krátkodobé investory. Jednoduše řečeno, pokud chcete investovat, pak si vyberete přesně ten svůj produkt v závislosti na vašem vztahu k riziku. A kromě toho – všechny vaše transakce probíhají v bezpečí finanční skupiny České spořitelny.

Internetová aplikace brokerjet je tedy tím zásadním klíčem k úspěchu společnosti brokerjet České spořitelny…
Zkusme se na to podívat z pohledu klienta. www.brokerjet.cz je branou k JEHO úspěchu. Stačí se jen připojit na internet, přihlásit se do této aplikace a pak už si jen vybírat. Chcete si koupit americké, české nebo německé akcie? Kupte si je. Chcete spekulovat na měny nebo komodity? Žádný problém.

Jaké tedy nabízíte instrumenty?
Již jsem naznačil šíři naší nabídky. Stále největší zájem je o akcie, ale velmi výrazně roste popularita certifikátů a warrantů. I čeští investoři tak kopírují trend, který je patrný v Evropě a hledají alternativu pro své investice. Alternativu, která jim nabídne výhodnější kombinaci výnosu a rizika.

Certifikáty a warranty jsou u nás ne příliš známé nástroje kapitálových trhů. V čem pro investora spočívá hlavní výhoda indexových certifikátů?
Indexové certifikáty jsou tím nejznámějším druhem certifikátů. Jejich výhoda je poměrně zřejmá – nákupem jednoho cenného papíru si koupíte celý trh. Ukažme si na příkladu – očekáváte růst českých akcií ale už si nejste jist, zda nakoupit Unipetrol, Čez nebo např. Zentivu. Alternativou tedy je sestavit si portfolio z těch nejvýznamnějších titulů, které se na BCPP obchodují – koupíte si indexový certifikát na index PX-D, což je index vývoje titulů obchodovaných ve SPADu. Hodnota tohoto certifikátu pak přesně kopíruje hodnotu tohoto indexu. Jedním nákupem získáte celý trh – kromě českého pak všechny světové – Dow Jones, DAX, Hang Seng a další.

Je to nástroj dostatečně transparentní a vhodný i pro drobného investora? Jaká je minimální počáteční investice?
Indexový certifikát je jednoznačně vhodný pro drobného investora. De facto je jediným nástrojem, který umožní efektivní nákup tržního portfolia. Z tohoto důvodu není ani omezena minimální částka.

Pro vaše klienty, hlavně ty budoucí, jsou důležité také poplatky. Jste plně konkurenceschopní i v této oblasti? Kolik klient platí za zprostředkování obchodu a z čeho se poplatek skládá?
Co se týká poplatků, pak jsme samozřejmě plně konkurenceschopní. Zároveň jdeme cestou, která je pro klienty velmi transparentní. Naši klienti platí poplatky pouze za zrealizované obchody. Nejsou tedy žádné poplatky za vedení účtu nebo podpis smlouvy. Poplatek za obchod v sobě obsahuje všechny náklady. Není nutné k nim tedy přičítat poplatky třetích stran, aby klient věděl, kolik ho obchod vlastně bude stát. Výše poplatků je závislá na akciovém trhu, kde klient obchoduje. Na pražské burze ve SPADu je to standardně 1500 Kč/lot. V rámci naší promo nabídky pak pouze 990 Kč. V USA pak od 11,95 USD.

Tento náš rozhovor předchází sérii článků, ve kterých se čtenáři dozví o certifikátech a dalších instrumentech vše potřebné. Domníváte se, že povědomí investorské veřejnosti je v tomto směru malé? Je taková „osvěta“ důležitá?
Jistě. Jedná se o nové produkty a aby se na našem trhu „uchytily“ stejně jako v Evropě, jsou nutné dva předpoklady. Investoři o nich musí něco vědět a musí mít možnost je jednoduše zobchodovat. Ten první předpoklad je nekonečný proces, který ale můžeme postupně zlepšovat, ten druhý předpoklad je již, díky brokerjet, splněn.

Čtenáři se mají na co těšit. Prozraďte nám něco co pro ně připravujete.
Připravili jsme vysvětlení základních pojmů spojených s investicemi do certifikátů. Začneme indexovými, pokračovat budeme diskontovými a basket certifikáty. Další typy certifikátů budou následovat na základě našeho výběru, případně na základě námětu čtenářů. Rádi bychom ukázali čtenářům jak tyto certifikáty fungují a jakým způsobem je možné je používat.

Budeme se těšit, děkuji za rozhovor.
Pavel Nesejt, Finance.CZ

 
Libor Janoušek (31 let) je marketingovým ředitelem společnosti brokerjet České spořitelny a na akciovém trhu se pohybuje od roku 1996. V burzovní společnosti Fio tehdy začínal jako makléř obchodující na účet této společnosti. Po dvou letech se stal zástupcem vedoucího divize správy aktiv, za další dva roky už tuto divizi vedl. Svou činnost ve Fiu ukončil v říjnu 2002 na pozici vedoucího obchodní divize a od dubna 2003 začal pracovat na projektu brokerjet. Je držitelem makléřské licence a makléřské licence pro deriváty. V roce 1999 získal v prestižní anketě Big Expert ocenění za nejúspěšnější odhady budoucího vývoje akcií, a v roce 2000 za odhady úrokových sazeb a devizových kurzů. Libor Janoušek je ženatý a jako své zájmy uvádí rybaření, fotbal, squash a horskou cyklistiku.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW