ANALÝZA: Drahá ropa a silné euro narušují růst v eurozóně

26.10.2004 | , Reuters
Domovská stránka


Vysoké ceny ropy a sílící euro zasazují dvojí ránu nadějím, že se příští rok do Evropy vrátí robustní ekonomický růst. Znamená to konec nadějí na nižší míru nezaměstnanosti a zvýšení poptávky?

Zdá se, že exportem tažené zotavení eurozóny se bude letos stabilizovat kolem 1,8 až 2,0 procenta, což je o půl procentního bodu níž, než se v Evropě předpovídalo před pouhými šesti týdny. Takovýto výkon by zhatil naději, že zdravý růst možná příští rok sníží devítiprocentní míru nezaměstnanosti, pomůže řešit rozpočtové deficity a zvedne mdlou spotřebitelskou poptávku.

Čtvrteční data horší výhled potvrdila. Výdaje spotřebitelů ve Francii, jeden čas světlé místo eurozóny, klesly v září o 0,6 procenta, když rostoucí ceny topného oleje a benzinu ztížily finanční situaci domácností. A v srpnu klesl obchodní přebytek eurozóny. Export, další světlé místo regionální ekonomiky, ztratil lesk kvůli sílícímu euru a slábnoucí celosvětové poptávce.

"Komplikuje to vyhlídky růstu eurozóny vzhledem k tomu, že vývoz klíčovým způsobem přispěl k regionálnímu oživení," řekl Howard Archer z firmy Global Insight v Londýně. Slabý vývoz a nižší ziskové marže v důsledku vysokých cen ropy mohou způsobit, že podniky pozdrží investice a nabírání pracovníků, což jsou faktory potřebné k posílení hospodářského oživení, dodal. Německá průmyslová asociace BDI snížila ve čtvrtek odhad růstu v příštím roce a jako důvod uvedla drahou ropu, silné euro a slábnoucí export.

"V ekonomice eurozóny leje jako z konve," řekl Lorenzo Codogno, ekonom Bank of America v Londýně. Vše to směřuje k tomu, že Evropská centrální banka (ECB) bude držet sazby na dvou procentech ještě déle v případě, že se nezmění očekávání nevýrazné inflace. "Riziko brzkého utažení měnové politiky je ještě menší než před měsícem," řekl Codogno.

Ropná skvrna 

"Člověk se nemůže divit, že se tvůrci evropské měnové politiky v uplynulém týdnu vyjadřovali o růstu opatrně. "Růst cen ropy a celková ekonomická situace naznačují, že příští rok bude hospodářský růst nižší, takže naše odhady budou revidovány směrem dolů," řekl ve středu evropský komisař pro ekonomické a měnové záležitosti Joaquin Almunia.

Evropská unie předpovídala pro rok 2005 růst o 2,3 procenta, což odpovídá prostřední hodnotě zářijových odhadů ECB. Banka odhadla růst na 1,8 až 2,8 procenta. Prezident ECB Jean-Claude Trichet rovněž naznačil, že banka sníží odhad růstu. Předminulý pátek řekl, že růst na úrovni 2,1 procenta, který eurozóna zaznamenala v posledních čtvrtletích, "bude pokračovat tímto tempem". Člen rady ECB Nicholas Garganas podobně uvedl, že příští rok bude růst "blíže k dolní hranici pásma".

 S odhady se uskromňují i investiční banky. Morgan Stanley minulý týden snížila předpověď pro růst v příštím roce na 1,7 procenta ze 2,0 procenta. Jako důvod uvedla letošní 70procentní zdražení ropy. V pondělí ceny ropy vylétly na nová historická maxima. "Dopad tohoto ropného minišoku na reálný příjem, a tedy i na domácí poptávku, by se měl rychle objevit, přestože společnosti ještě nesnížily plánovanou výrobu," uvedla.

Deutsche Bank si pak klade otázku, zda není dopad cen ropy větší, než se čekalo. ECB říká, že ceny ropy rostou postupně, takže firmy se jim mohou přizpůsobit, a vezme-li se v úvahu i inflace, není zdražení ropy zdaleka tak výrazné jako v 70. či 90.letech minulého století. "My takovými optimisty zdaleka nejsme," sdělil minulý týden klientům ekonom Deutsche Bank Thomas Mayer. Průzkumy podnikatelské sféry se uplynulý měsíc zhoršily. Jde o indexy nákupních manažerů, data institutu ZEW o očekávání investorů a údaje o srpnové průmyslové výrobě. "Nedokazuje to, že ceny ropy mají svůj dopad, který je podceňován?" řekl Mayer.

Dvojnásobný dopad eura

A pak je tady silné euro. Jeho rekordní růst nad 1,29 dolaru v lednu a únoru se teď odráží ve slabém exportu. Obchodní přebytek se v srpnu snížil na tři miliardy eur, což není ani poloviční úroveň ve srovnání se stejným obdobím před rokem a proti červenci jde o propad ze 12,8 miliardy eur. Codogno z Bank of America uvedl, že by opětovný růst eura mohl v dalších měsících z exportu zase něco ukrojit. V pondělí evropská měna stoupla na nové osmiměsíční maximum. "V podstatě je to tak, že růst cen ropy bude pociťován mnoho měsíců, zatímco na export bezprostředně doléhá index směnného kursu eura z konce loňského roku. A pak je tady nový růst eura," řekl. "To ovlivní růst v příštích dvou až třech kvartálech."
 

Autor: Stella Dawson
Přeložil: Filip Tošenovský
25.10.2004

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka