Jak pořídit levnou zimní dovolenou

26.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se na hory nebo za sluníčkem? Je nejvyšší čas poohlédnout se po zimním zájezdu. Co ale dělat, když nehcete platit za dovolenou zbytečně moc?

Téma týdne: Připravujeme se na zimní dovolenou

Dovolená se rok od roku stává dražší záležitostí, ať již ji trávíte u nás nebo v zahraničí. Pokud se vám nepodaří na ni ušetřit během roku lze v současné době využít i různé úvěry, které nabízejí banky či jiné společnosti. Ale musíte počítat s tím, že se vám dovolená prodraží… Při pořízení zimní dovolené se dá také ušetřit. Stačí jen vědět kde!

Zařizujte v předstihu a nebo naopak na poslední chvíli
Na první pohled úplně odlišný přístup v pořizování dovolené, ale na obou se dá ušetřit! Nevěříte? Zařizovat zimní dovolenou v létě sice může někomu připadat nesmyslné, ale řada cestovních kanceláří má pro ty klienty, kteří nenechávají nic na poslední chvíli připraveny slevy.  Pokud si tedy zimní dovolenou prořídíte s patřičným předstihem, můžete získat zajímavou slevu až v řádu několika desítek procent. A platí, čím dříve přijdete, tím více ušetříte.

Tento způsob má v sobě jednu nevýhodu a to platbu zálohy někdy i řadu měsíců před samotnou dovolenou. Zbývající částku je potom doplacena v daném termínu před odjezdem. Ušetřit můžete i v opačném případě. Druhým extrémem jsou tzv. zájezdy Last Moment, tedy pořízení zájezdu až na poslední chvíli. Zatímco v prvním případě máte na přípravu spoustu času, zde budete muset vše naplánovat a zařídit během 1 - 2 týdnů, někdy i v kratším čase. Ale na druhé straně můžete opět nějakou tu tisícovku ušetřit. Sleva v tomto případě závisí na době do odjezdu. Tento druh zájezdu jistě ocení také všichni ti, kteří mají neradi dlouhé přípravy. Zde se rozhodnete a jedete, na dlouhé přemýšlení moc času nezbývá.

Také karty mohou dovolenou zlevnit
Slevové karty nabízí v současné době kde kdo. Proto při každém nákupu a to nejen při pořizování dovolené nezapomeňte zapátrat v peněžence a zeptat se zda daná společnost nenabízí nějakou slevu, třeba na studentskou kartu. I  když sleva nemusí být ohromující, může potěšit.

Moderní doba rovná se internet
Více času (a tím i peněz) můžete ušetřit pomocí internetu. Najít si zájezd můžete na speciálních stránkách, nebo přímo na stránce cestovní kanceláře. Pokud nejste právě příznivcem dovolené od cestovky, internet vám umožní najít si ubytování či další informace přímo v lokalitě, kterou jste si vybrali. Nemusíte jet přes cestovku, ale na vlastní pěst a to je také možnost, jak nějakou tu korunku ušetřit. Ale musíte počítat s tím, že pro vás bude trošku náročnější vše naplánovat!

A co Silvestr?
Pro silvestrovské pobyty na horách platí takřka bez výjimky: Vyprodáno, obsazeno. Co tedy dělat? Jak rychle silvestrovský pobyt sehnat, zařídit? Nebude to lehký úkol. Nejprve si ale musíte ujasnit, co vlastně chcete. Možnosti máte v zásadě dvě:

1. čistě silvestrovský pobyt - tedy cca 3 - 4 dny
2. týdenní pobyt na horách s oslavou Silvestra

Dále si musíte vybrat z určitého typu ubytování:

1. chaty a chalupy (samostatné objekty určené pro rodiny a skupiny, které chtějí být v pronajatém objektu sami)
2. rodinné penzióny (ubytování v oddělené časti domu, ve které bydlí také majitel)
3. hotely, penzióny, bungalovy (taková zařízení, ve kterých je zabezpečená - a obvykle povinná - strava)

Můžete také vyzkoušet exotiku a podlehnout tak módnímu trendu oslava příchodu Nového roku v zahraničí. Například u moře (obvykle chladnějšího než jste zvyklí v létě) v Chorvatsku! Takový silvestrovský zájezd na 4 dny Vás ale vyjde na stejné peníze, jako pobyt letní, v plné sezóně na dobu i 2x delší.

Ceny
Ceny jsou samozřejmě vyšší než u klasického pobytu.

Beskydy
Horské chaty mají podle našich průzkumů obsazeno přibližně z 80%. Je nejvyšší čas se registrovat! Ceny jsou příznivé, pohybují se od 4 500 korun za 6 nocí včetně silvestrovského menu navíc. Lyžování i jiné zimní radovánky jsou v Beskydech bezvadné. Kdo jste ještě nezavítal, rozhodně doporučujeme.

Krkonoše
Trošičku zprofanovaná klasika. Je velice zajímavé, proč se lidé do Krkonoš tak hrnou. Ve skutečnosti k tomu není žádný podstatnější důvod: Místo odpočinku čeká všechny hodinové čekání ve frontách, spousty lidí a vysoké ceny. Krkonoše jsou na Silvestra vyprodané z přibližně 95% a velmi těžko jsme hledali ubytování v hlavních turistických centrech Krkonoš pod 8 000 za osobu a 6 nocí včetně silvestrovské.

Šumava
Pořád je co objevovat, poznávat, ale také co zlepšovat. Po létech zapomnění se Šumava v letní i zimní turistice stává No. 1 v Čechách. Není se co divit. Kilometry cyklostezek nebo v zimě běžeckých tras opravdu lákají. A Silvestr? No problem! Na Zadově, v Železné Rudě i jinde jsme objevili ještě dost hotelů, kde se o Vás rádi při oslavách konce roku postarají.

Tip na závěr: Neváhejte a rychle navštivte vaši cestovní kancelář, nebo rychle hledejte na internetu. Zítra může být pozdě!

Další finanční tipy a triky naleznete na stránce www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky