Užijte si léto v zimě

27.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Už Vás nebaví klasická zimní dovolená? Vyměňte lyže za plavky! Exotická dovolená v teplých krajích už není luxusem. Za srovnatelné ceny si můžete dopřát tropické slunce.

Téma týdne: Zimní dovolená

Představte si klasickou situaci. Vstáváte ráno do práce, kolem Vás tma, podíváte se z okna a nevidíte přes smog a mlhu ani protější dům. Vyjdete ven a zjistíte, že napadl nový sníh ze kterého se naštěstí ještě nevytvořila břečka. Přistoupíte k autu. Po dlouhém uvažování, které auto je Vaše, začnete odklízet hory sněhu. Mezitím zjistíte, že Vám zamrzl zámek a spray na odmrazování máte doma. Po dlouhé bitvě sednete do auta, nastartujete a řeknete si - to je zas ráno.

Nelíbí se Vám tato představa? To asi nikomu. Nejlepším způsobem relaxace od každodenních problémů je dovolená. Pod pojmem zimní dovolená se většině lidí vybaví zasněžené hory, lyže, běžky…Vzpomeňte si ale na nádherně modré moře, dlouhé písčité pláže a teplý vítr. Že je to vzdálená představa. Není! Globalizace má pár světlých stránek. Exotická dovolená v zimě už není pouze záležitostí bohatých lidí.

O zimní dovolenou v teplých krajích stále větší zájem. „Tento rok očekáváme 15% nárůst oproti předchozí zimní sezóně. Zájem je tradičně o destinace v jihovýchodní Asii. Roste zájem o oblast Karibiku a Brazílii,“ uvedl Tomáš Brejcha, ředitel marketingu cestovní kanceláře Čedok. Na otázku, zda jsou ceny zájezdů rozdílné dle ročních období odpověděl: „ K blízkým mořím například do Egypta jsou ceny srovnatelné. V exotických destinacích jsou zpravidla termíny v zimě dražší než v létě. Všeobecně můžeme říct, že zimní termíny jsou na severní polokouli levnější než v letní. U jižní je to právě naopak.“

V cestovní kanceláři Fischer jsou dokonce ještě optimističtější. „Je zcela patrný trend růstu zájmu o exotické dovolené. To souvisí s rostoucí konkurenceschopnou poptávkou obyvatelstva a také s tím, že během posledních deseti let řada klientů na své dovolené už byla ve většině evropských přímořských destinacích a chtějí poznávat další místa. Dalším důvodem je rostoucí popularita zimních dovolených u moře a právě exotické destinace jsou ideálním místem pro tento typ dovolených. Posledním důvodem je cenová dostupnost exotických dovolených. Z těchto důvodů předpokládáme jen v letošní zimní sezóně nárůst exotických zájezdů o 25 %,“ uvedl Dan Plovajko, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer. Mezi nejpopulárnější destinace uvádí: Sri Lanku, Brazílii, JAR, Maledivy, Mauricius, Seychely a další.

Další finanční tipy a trinky naleznete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky