Co týden dal?

29.10.2004 | , Finance.cz
Press centrum


I tento týden jsme pro vás připravili souhrn nejdůležitějších finančních událostí uplynulého týdne. Dozvíte se novinky z domova, ze světa i z našeho serveru. Nenechte si je ujít.

Posledních 7 dní ve světě

Německý kancléř Gerhard Schröder v úterý zveřejnil v předních evropských denících výzvu, aby Evropská unie přesměrovala své úsilí k podpoře společného trhu a průmyslového růstu. Schröder v německém hospodářském deníku Handelsblatt, francouzské La Tribune a ve Wall Street Journal Europe navrhl čelním představitelům EU vlastní agendu o sedmi bodech, jimiž by se měli zabývat na nadcházejícím listopadovém summitu. Celá zpráva zde.

S platností od 8. listopadu se na Kubě zakazují veškeré obchodní transakce v amerických dolarech. Tuto informaci oznámil Fidel Castro ve svém projevu v pondělí večer. Veškeré transakce se budou uskutečňovat v domácí měně -konvertibilním pesu. Tato zpráva se nejvíce dotkne Kubánců, kteří dostávají peníze od svých příbuzných z USA. Za výměnu dolarů budou muset zaplatit poplatek ve výši deseti procent vyměňované částky. Castro ve svém projevu poradil, aby si lidé nechávali zasílat peníze v jiných měnách, na které se nevztahují poplatky.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters .

 

Posledních 7 dní doma

Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko v úterý uvedl, že není spokojen s průběhem jednání o prodeji Slovenských elektráren italské společnosti Enel. Nevyloučil přitom, že by mohl rozhovory přerušit a začít jednat se společností ČEZ , jež skončila ve výběrovém řízení za Italy, uvedla slovenská tisková agentura SITA. Celá zpráva zde.

Vláda možná odloží rozhodnutí, jakou formou prodá státních 51 procent v Českém Telecomu až na začátek příštího roku. Bude si chtít nejprve zmapovat zájem případných investorů, uvedly zdroje z odvětví. Privatizace Českého Telecomu by mohla vynést zhruba 50 miliard korun. Bude tak největší transkakcí v telekomunikačním sektoru střední Evropy od roku 2000, kdy France Télécom zaplatil 4,3 miliardy za podíl v polském TPSA. Celá zpráva zde.

Guvernér ČNB uvedl, že nevidí bezprostřední rizika, která by zvyšovala spotřebitelské ceny, a nelze proto v nejbližších měsících čekat výraznější růst úrokových sazeb. Centrální banka ve středu podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a zvýšila v nové čtvrtletní prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Celá zpráva zde.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters .

 

Posledních 7 dní na našem serveru

Na stránkách poradenství došlo k rozšíření sekce financování bydlení. Nyní si můžete vybrat svého poradce dle regionu působnosti. Ostatní sekce poradenství zatím zůstávají beze změn.
V tomto týdnu byla spuštěna nová sekce konference. Na těchto stránkách si přečtete zajímavé informace o konaných konferencích, fórech, seminářích a dalších významných akcích.

Certifikáty patří mezi moderní a dynamicky se rozšiřující investiční instrumenty. Na našem portálu jim věnujeme značnou pozornost, především v sekci Certifikáty. Právě zde je pro vás připraven nový díl investičního Zpravodaje, který pro vás připravujeme společně s ZertifikateJournalem. Přečtěte si aktuální zajímavé informace z této oblasti investování.

On-line prodej

\"TIP On-line prodeje: Navštivte naši internetovou prodejnu, kde Vám nabízíme knihy  o daních, právu, podnikání a rodinných financích. K Vaší objednávce můžete získat jako bonus další knihu zdarma.\"

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

 

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes jsme pro vás vybrali otázku z problematiky financování bydlení.

Otázka:
Dobrý den, chtěli bychom si s přítelkyní pořídit byt nebo rodinný dům v hodnotě cca 1 000 000 Kč. Oba máme uzavřené stavební spoření s cílovými částkami 400 000 Kč a 350 000 Kč. Spořím více jak 5 let a k dospoření 40% pro získání úvěru ze stavebního spoření mně chybí cca 40 000 Kč. U druhého stavebního spoření vznikne nárok na úvěr příští měsíc. Dohromady máme čistý měsíční příjem okolo 25 000 Kč, oba bez závazků. Po získání úvěrů uvažuju s prodejem garsonky a peníze bych chtěl využít na jeho rychlejší splácení. Zajímalo by mě, zda je výhodnější požádat o úvěry ze stavebního spoření nebo využívat nabídky Šampión s garantovaným úrokem na dobu 22 let nebo hypotéky, případně produkty vhodně zkombinovat. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Děkujeme za Váš dotaz a odpověď bude následující. Je vidět,že už se problematikou financování bydlení zabýváte sám. Co se týká produktu Šampion, tak již není v nabídce stavební spořitelny České spořitelny. Dle Vašich příjmů je možnost získání úvěru reálná, ale nejsem dle Vašich údajů schopen říci, který typ úvěru, a to jak od hypotéčních ústavů, tak stavebních spořitelen je pro Vás nejvhodnější.
Celou odpověď  naleznete zde.

 

Fintriky

Zkušenosti z minulých let nás přesvědčili, že je zimní dovolenou potřeba začít plánovat v době, kdy se ještě neprojevila ve své plné kráse. Proto se v tomto týdnu naše pravidelné finanční tipy a triky zabývají možnostmi, které se nám nabízí pří výběru zimní dovolené. Podíváme se na výběr správné destinace, způsoby financování, slevy nebo nákup vybavení.


Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě na www.finance.cz  položili tuto otázku:

V příštím roce se očekává růst mezd o 6,5-7%. Myslíte si, že se tato změna dotkne i Vás?

  • Ano, na začátku každého roku se mi zvyšuje mzda (25 %)
  • Nejsem si tím jistý (20 %)
  • Ne (55 %)




Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum