Děsí vás nezaplacené faktury? Využijte pojištění pohledávek

18.06.2014 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ve světě obchodu snad není podnikatele, který by se nesetkal s nedobytnými pohledávkami za svými zákazníky a zhoršující se platební morálka trápí české dodavatele stále více. Opožděné platby přitom mohou vést k ohrožení existence vlastní firmy a vymáhání pohledávek svépomocí je velmi často bez úspěchu. Řešením, jak se dostat z bludného kruhu odepsaných faktur, může být pojištění pohledávek.

Vystavováním faktur s odloženou dobou splatnosti na sebe dodavatel bere určité riziko, že mu zákazník nezaplatí, ale v této době prakticky neexistuje mnoho oborů, kde si může společnost dovolit dodávat za hotové, nebo dokonce požadovat zálohu. Pokud podnikatel neprověřuje finanční sílu a platební morálku svých odběratelů, vystavuje se riziku, které je ještě vyšší, pokud je exportérem. Nezřídka se nakonec stane, že odběratel dostává zboží a za faktury neplatí dlouhé měsíce. A to už vůbec nemluvíme o předem připravených podvodech, které se odehrávají také ve velkém počtu. Dodavatel pak začíná mít problémy s úhradami vlastních faktur a v konečném důsledku ho zlikviduje druhotná platební neschopnost. Cash-flow dodavatele dostává při pozdních úhradách, či dokonce při plném neuhrazení obchodu, zásadní rány.

Je-li odběratel zahrnut do pojištění, může dodavatel obchodovat a má jistotu, že své peníze dostane v případě neuhrazení odběratelem od pojišťovny. Existují i další způsoby, jak nezaplacení předcházet, jedná se například o směnky, ale když už odběratel nemá čím zaplatit, je směnka bezpředmětná - dlužník skončí v insolvenci. V takovém případě může dodavatel čekat měsíce či roky, nebo peníze vůbec neuvidí. Navíc řešení prostřednictvím právníků či soudů s sebou přináší další náklady.

Poptávka po pojištění pohledávek stoupá

Ačkoli v Evropě je pojištění pohledávek již běžnou součástí podnikání a riziko nezaplacení je pojišťováno stejně běžně jako domy a stroje, v České republice se pojištění pohledávek teprve dostává do povědomí. Je totiž stále zahaleno mýtem o vysoké ceně pojištění, který vznikl v době hospodářské krize, kdy pojišťovny skutečně v jejím důsledku musely zpřísňovat podmínky. Tento mýtus však nemá v současné době reálný základ.

Pojištění pohledávek v Česku poskytují čtyři specializované pojišťovny zaměřující se pouze na toto pojištění a služby k němu přidružené. Poptávka po pojištění opět vzrůstá z důvodu zhoršující se platební morálky a pojistitelé přicházejí s velmi uspokojivými nabídkami, rozšiřují své produkty i pro menší subjekty a přistupují k jednotlivým zájemcům individuálně. Navíc je zde možnost využití odborných služeb makléře, který zpracuje nezávislé srovnání nabídek a tím ušetří klientovi čas a v mnohém případě i peníze.


Pokračování článku naleznete na portálu FiremniFinance.cz v článku Pojištění pohledávek: Boj proti neplatícím odběratelům

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ