Česká ekonomika - dravec se vrací!

01.11.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tak nám ministerstvo financí aktualizovalo makroanalýzu a predikci vývoje české ekonomiky. Ministerští úředníci jsou optimisté, poslali nám dobrá čísla. HDP poroste více než se čekalo.

Ale musíme začít pěkně postupně. Predikce makroekonomického vývoje je materiál, který zpracovává odbor Finanční politiky Ministerstva financí ČR každé čtvrtletí. Je to materiál důležitý, protože slouží při přípravě makroekonomického rámce návrhu Státního rozpočtu na rok 2005 a Rozpočtového výhledu až do roku 2007 a rovněž makroekonomického scénáře řádného Konvergenčního programu 2004 (tento materiál teprve vzniká).

V praxi to znamená, že např. odhady vývoje hrubého domácího produktu (HDP) na příští období významně ovlivňují odhady vývoje plnění státní pokladny a ty zase výdajovou stranu rozpočtu. Jejich rozdíl je pak schodkem pro ten který rok a o ten, jak dobře víte, je největší politická bitva vždy od léta až do schválení Zákona o státním rozpočtu.

Definice: Hrubý domácí produkt (HDP) je souhrn tržních hodnot všech statků a služeb vyprodukovaný danou ekonomikou v určitém čase. Je základním měřítkem hospodářské úspěšnosti země a je ukazatelem změn za určité časové období. Přírůstek HDP vyjádřený v procentech je přehlednou a srozumitelnou veličinou širokým vrstvám obyvatelstva, nejen odborné veřejnosti.

Proto klademe makroekonomické predikci velký význam. Předpovědím vývoje ekonomiky se zabývají nejen úředníci ministerstev, ale i odborníci v bankách, finančních skupinách, investičních společnostech, ale také vědecké týmy univerzit a samozřejmě nadnárodní instituce typu Mezinárodní měnový fond, OECD a další. Vstupní data poskytují buď sama ministerstva (Financí, Práce a sociálních věcí), nebo České národní banka a Český statistický úřad. Materiál. Je to vždy rozsáhlý (desítky stran textu, tabulek a grafů) a jak již bylo řečeno aktualizován je 4x do roka. Proč?

Predikovat (chcete-li "předpovídat") s maximální přesností nelze na roky nebo daleké měsíce dopředu. Mění-li se východiska předpovědi (např. změna cen surovin), mění se také sama předpověď. Protože domácí ekonomika existuje v globálním světě, je velmi závislá také na vývoji ekonomik okolních zemí, ale také na vývoji v celém světě. To dokazuje hned první věta celého dokumentu: "Makroekonomická predikce je založena na předpokladu dynamického růstu světové ekonomiky vedeného vývojem v USA i Japonsku." Světové hospodářství je tak významně provázáno, že změny na jednom konci světa se dotýkají všech ekonomik.

Jaké jsou tedy předpoklady naplnění aktuální předpovědi vývoje od MF:

  • Rizikem pro budoucí vývoj ekonomiky USA zůstává nadále dvojitý deficit běžného účtu a veřejných financí. Zvyšující se inflační tlaky vedou od konce června k růstu úrokových sazeb.
  • V eurozóně se očekává o něco silnější růst, než se předpokládalo na jaře. Tři největší ekonomiky eurozóny však musí řešit vleklé problémy se stabilizací veřejných financí, rostou tlaky na úpravu Paktu stability.
  • Od 1. května 2004 se EU-15 rozšířila o 10 zemí, což by mělo působit pozitivně na další ekonomický vývoj, také s ohledem na poněkud vyšší růst v přistoupivších, především středoevropských, zemích.
  • Ropa. Zvýšení očekávané úrovně cen ropy ve zbývající části roku 2004 a zejména v roce 2005 je nejvýznamnější změnou předpokladů proti předchozí predikci. Případné pokračování trendu vysokých cen může ohrozit průběh ekonomického cyklu, a to nejen v eurozóně, ale i v české ekonomice.
  • Predikce vychází z předpokladu pozvolného zvyšování základních úrokových sazeb ve 4. čtvrtletí 2004 i v roce 2005. ČNB tak bude reagovat na postupně rostoucí inflaci, oživení domácího a evropského růstu, i na předpokládané zvyšování sazeb Fed a ECB.

O cenách ropy a stavu na světový trzích bylo za poslední měsíc napsáno mnoho. I zde se nám vývoj na trhu s ropou ukazuje jako klíčový. Rostoucí ceny ropy výrazně ovlivní dynamiku růstu všech ekonomik, českou nevyjímaje. Mezinárodní instituce už dokonce snížily o několik desetin procentního bodu odhady celosvětového růstu (rozuměj růstu HDP) na příští rok.

Predikce HDP
Růst v české ekonomice již pět čtvrtletí přesahuje tříprocentní hranici. Zároveň probíhá i postupné vyrovnávání ekonomické úrovně se sousedními vyspělými zeměmi. Ve 2. čtvrtletí 2004 došlo v České republice k další akceleraci ekonomického růstu. Mezičtvrtletní růst sezónně vyrovnaných údajů se zrychlil z 1,0 % v 1. čtvrtletí na 1,2 % ve 2. čtvrtletí. Růst byl dále tažen investicemi i spotřebou domácností. Vývozci sice zvýšili exportní výkonnost, dovoz ve stálých cenách ale stále zachovával předstih před vývozem.

Podle ministerstva se v nejbližším období budou dále pozitivně projevovat efekty vstupu České republiky do EU. Dynamika investic bude ještě větší a zároveň se stabilizuje tempo růstu spotřeby domácností. Spotřeba vlády by v důsledku úsporného chování měla nepatrně klesat.

Meziroční přírůstek HDP v 2. čtvrtletí roku 2004 ve stálých cenách dosáhl 4,1 % (proti odhadu 3,0 % v červencové predikci). V letech 2004 i 2005 se očekává udržení růstové dynamiky HDP na úrovni zhruba 3,8 % (proti 3,1 %) v roce 2004 a 3,6 % (proti 3,2 %) v roce 2005. Mírné zeslabení růstu v roce 2005 odráží rizika spojená se zpožděnými efekty vysokých cen ropy.

Makro indikátor
2003 2004 2005
Hrubý domácí produkt růst v % s.c. 3,1 3,8 3,6
Průměrná míra inflace % 0,1 2,9 3,3
Míra nezaměstnanosti průměr v % 9,9 10,3 10,3
Objem mezd a platů růst v % b.c. 5,6 5,3 6,2

Tabulka: Predikce (roky 2004 a 2005) vybraných makroekonomických indikátorů podle MF
s.c. = stálé ceny
b.c. = běžné ceny

Závěr
Dalo by se říci, že domácí ekonomika se vrací na pozici, která ji patří. Dynamikou růstu ekonomiky budeme v letošním roce (+3,8 %) i v roce příštím (+3,6 %) na čelních místech v rámci celé rozšířené Evropy. Malý dravec je zpět. Určitá rizika pro udržení pozitivního vývoje jsou v rovnováze veřejných financí, nejdůležitější roli sehraje započatá reforma veřejných financí. Dalším rizikem je pak vývoj cen ropy.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU