Podnikatelé nezapoměňte na pojištění!

05.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pojištění rizik spojených s podnikáním je nezbytnou nutností pro živnostníka, malou firmu nebo nadnárodní společnost. Podívejme se tedy na základní předpoklady pojištění podnikatelů.

Téma týdne: Pojištění nám přináší klid

Pokud hovoříme o pojištění podnikatelů, pak si musíme nejprve rozdělit rizika do několika skupin. Obvykle hovoříme o těchto druzích podnikatelského pojištění:

  • Pojištění majetku a průmyslových rizik
  • Pojištění finančních ztrát
  • Pojištění právní ochrany
  • Pojištění odpovědnosti za škodu
  • Pojištění pohledávek

Bez majetku není podnikatele
Hmotný majetek podnikatele nebo firmy patří vedle firemního know-how k základním výrobním prostředkům. Ať už se jedná o kadeřníka podnikajícího na nábřeží Vltavy nebo zemědělce parkující své stroje v dřevěném přístřešku vždy hrozí, že při zptrátě "výrobního prostředku" přijdeme o zdroj příjmů a zkrachujeme. Proto patří pojištění majetku podnikatele ne k luxusu, ale k existenční nutnosti. Pojistné produkty jednotlivých pojišťoven jsou vždy specifické, ale vykazují některé společné vlastnosti:

      1. Lze se pojistit proti požárním a jiným rizikům, proti přerušení provozu.
      2. Konkrétně lze pojistit stroje, elektroniku, stavební a montážní práce, stavební stroje, zemědělské stavby, zemědělskou techniku, zemědělské zásoby apod.

Pojistit lze i konkrétní cílové skupiny v rámci určitých "balíčků":

  • Pojištění živnostníků, malých a středních podnikatelů
  • Pojištění odpovědnosti provozovatele zdravotnického zařízení

Více o pojištění majetku podnikatele naleznete zde.

Pojištění chrání před vysokými soudními náklady
V jedné reklamě se tvrdí, že za pár korun máte milionovou ochranu. To by mohlo platit i na pojištění právní ochrany. Při podnikání postupujeme značná rizika nejen ve spojení s vlastním majetkem (povodeň, požár,...), ale také můžeme čelit žalobě od (bývalých) obchodních partnerů. Není pochyb, žýe soudní spory nás můžou stát nemalé částky. V praxi se pojištění využívá hlavně v souvislosti s řízením motorových vozidel. Specialistou na toto pojištění je pojišťovna D.A.S.

Více o pojištění právní ochrany se dočtete zde.

Když sami způsobíte svojí činností škodu...
Další riziko před kterým musíte být jako podnikatel chráněn jste vy sám. Svojí podnikatelskou činností můžete (nezaviněně, neúmyslně) způsobit druhé firmě nebo občanům škodu. I toto riziko se dá pokrýt a sice pojištěním odpovědnosti za škodu. Některé společnosti spadají do zákonného pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Podnikatel (firma) zaměstnávající určitý počet osob je ze zákona povinen mít toto pojištění uzavřeno. Lze jej sjednat u České pojišťovny nebo pojišťovny Kooperativa.

Druhým druhem je povinné smluvní pojištění odpovědnosti za škodu. To se vztahuje na škody vyplývající z výkonu určité činnosti a některé profese mají toto pojištění povinné ze zákona (lékaři, daňoví poradci, myslivci apod.).

Více informací o pojištění odpovědnosti se dočtete zde.

Neproplacení vašich faktur = konec podnikání
Začínáte podnikat s novým obchodním partnerem? Bude platit včas? Bude platit vůbec? Pojistěte si svoji pohledávku! Tento druh pojištění kryje riziko nezaplacení pohledávky vzniklé vztahem mezi podnikatelskými subjekty. V takovém případě specialisté z některé z úvěrových pojišťoven začnou vzniklou záležitost řešit dle smluvních podmínek. Výsledkem pojištění pohledávek je v každém případě úhrada pohledávky.

Tento pojistný produkt nabízí následující pojišťovny EGAP, Euler Hermes Čescob a Atradius

Více o pojištění pohledávek naleznete zde.

Závěr
Podnikat a nebýt pojištěn je jako hazardovat s vlastním životem. Nepodceňte tato rizika!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky