Reuters: Gazprom jedná o koupi čtvrtiny v rakouské OMV

26.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň/Abú Zabí 26. června (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom jedná s arabským emirátem Abú Zabí o koupi jeho čtvrtinového podílu v rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV. Agentuře Reuters to dnes řekl informovaný zdroj. Potvrdil tím vyjádření jednoho rakouského poslance, který listu Kurier a Reuters řekl, že má o tomto jednání "konkrétní náznaky".

Státní fond emirátu International Petroleum Investment Co (IPIC) má v OMV 24,9 procenta a je vázán akcionářskou smlouvou s rakouským státním holdingem ÖIAG, který v OMV vlastní 32 procent. ÖIAG uvedl, že neví nic o tom že by IPIC chtěl z OMV odejít. Gazprom, IPIC a OMV zprávu komentovat odmítly.

V úterý Gazprom ve Vídni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podepsal s OMV konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve projektovaného plynovodu South Stream. Ten má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině. Vůči projektu má však výhrady Evropská unie, která po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK