ANALÝZA: ČNB si zřejmě dvakrát rozmyslí, než zvýší sazby

03.11.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Příznivé inflační vyhlídky poskytují České národní bance (ČNB) dostatek času, aby pečlivě vážila další zvyšování úrokových sazeb, a vyhnula se tak možné kritice v bankovní radě.

Domácí ekonomika zrychlila tempo růstu, ale tlak na zvyšování cen je zatím natolik mírný, že jen málo analytiků předpovídá zpřísnění měnové politiky ještě před koncem roku. Další vývoj pak záleží na prezidentu Václavu Klausovi, který v únoru rozhodne o obsazení čtyř křesel v sedmičlenné bankovní radě. Do té doby zřejmě stávající členové nebudou chtít jitřit pozornost veřejnosti a budit zájem politiků o měnové otázky ve chvíli, kdy prezident přemýšlí o novém složení bankovní rady.

"Ti členové, co budou odcházet, mohou mít tendenci nedělat kontroverzní rozhodnutí, když jejich důsledky pak mohou nést jiní," řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom HVB Bank v Praze. "Mám pocit, že se ČNB podobně jako Evropská centrální banka a další významné centrální banky bojí udělat kroky, které by mohly zadusit ekonomické oživení."

ČNB ve středu ponechala sazby již druhý měsíc beze změn, když v červnu a srpnu přitáhla úrokové kohouty pokaždé o čtvrt procentního bodu, a zvedla tak sazby z historického minima. Po zasedání guvernér Zdeněk Tůma řekl, že nevidí důvod pro prudký růst sazeb v nejbližší době a i další utahování měnové politiky bude pomalejší, než se předpokládalo ještě před několika měsíci. Je ale docela dobře možné, že v té době už bude v čele banky někdo jiný. Stejně jako Tůmovi vyprší v únoru šestiletý mandát také viceguvernérovi Oldřichu Dědkovi a vrchním ředitelům Pavlu Racochovi a Pavlu Štěpánkovi. Jejich osud je v rukou Klause, který avizoval, že do složení bankovní rady zasáhne, aby do čela ČNB přivedl pragmatické lidi a rozšířil spektrum názorů. Očekává se proto, že prezident vymění tři nebo přinejmenším dva tvůrce měnové politiky.


Luxus nízkých sazeb

Čtrnáctidenní limitní repo sazba ČNB stojí na 2,50 procenta a tržní sazby se splatností do jednoho roku se drží pod hranicí inflace. Měnová politika je proto často hodnocena jako příliš uvolněná pro ekonomiku rostoucí tempem okolo čtyř procent ročně. Ceny v obchodech ovšem pomáhá držet pod kontrolou neúprosná konkurence, kterou jen prohloubil květnový vstup Česka do Evropské unie. Centrální banku tak nic netlačí, aby odstranila stimul v podobě nízkých sazeb.

"Ekonomika roste více, než se předpokládalo, a zatím se nepotvrzuje, že by rostly i ceny. Pokud nedojde k nějakému šoku, tak ČNB sazby měnit nebude do jmenování nové bankovní rady," řekl Kamil Janáček, hlavní ekonom Komerční banky.

Podle Janáčka zachází trh možná až příliš daleko, když počítá pro konec příštího roku s nastavením klíčové sazby na 3,25 procenta. On sám očekává během příštího roku zvýšení pouze o půl procentního bodu na 3,0 procenta. Janáčkovy názory přitom nelze brát na lehkou váhu, neboť tento 61letý ekonom je blízký Václavu Klausovi a je pokládán za jednoho z favoritů na křeslo v bankovní radě, ne-li přímo v jejím čele jako Tůmův nástupce.

Klaus o svých kandidátech zatím mlčí, ale v médiích se kromě Janáčka spekuluje také o Pavlu Řežábkovi, bývalém šéfovi České konsolidační agentury, Jiřím Jonášovi, který zastupuje Česko v Mezinárodním měnovém fondu, nebo stávajícím hlavním ekonomovi České spořitelny a bývalém viceguvernérovi ČNB Pavlu Kysilkovi. Prozatím si však může centrální banka vzít oddechový čas, a to zejména díky nízkým cenám potravin, silné a stabilní koruně a pozdějšímu zvýšení spotřební daně na cigarety, což všechno jsou faktory držící inflaci při zemi. Růst cen zpomalil v září na 3,0 procenta ze srpnového dvouletého maxima 3,4 procenta a centrální banka předpokládá, že se inflace udrží poblíž tříprocentního cíle po celý rok 2005 i začátkem roku 2006, tedy v horizontu nejúčinnější transmise.

"Centrální banka má dlouhou historii podstřelování (inflačního) cíle a riskovat, že bude pod cílem opět, by bylo dramatické," řekl významný český ekonom, který si přál zůstat v anonymitě. "Takže si může jistým způsobem dovolit ten luxus, že bude držet sazby nižší - to jejich kredibilitu neohrozí."

Jeho slova platí dvojnásob ve vztahu k Václavu Klausovi, který v minulosti centrální banku opakovaně kritizoval za příliš restriktivní měnovou politiku a naposledy minulý měsíc bankovní radě doporučil, aby nezvyšovala úrokové sazby předčasně.


Autor: Marek Petruš
Přeložil: Jan Korselt
1.11.2004

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU