Myslete dopředu a pojistěte si majetek

03.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Nikdy nevíte, co se může stát. Ačkoliv budete mít zajištěný byt, nemusíte se vyhnout návštěvě nezvaného hosta nebo například živelné zkáze. Je proto dobré si předem pojistit majetek...

Téma týdne: Pojištění nám přináší klid

Pojištění domácností

Jestliže se stane cokoliv zlého Vaší domácnosti, mohou se Vám právě včasným pojištěním snížit finanční škody. V pojištění jsou zahrnuto věcné škody na věcech patřící do vybavení bytu jen za předpokladu jejich zapsání v pojistných podmínkách pojišťovny. Díky tomuto faktu je třeba dbát při uzavírání smlouvy na konkrétní podmínky stanovené pojišťovnou, neboť každá má jiné. Liší se v zahrnutých rizicích základního pojištění a stanovenými limity plnění.

Nejčastěji máte možnost vybrat si pojištění ze dvou skupin rizik. Jako první se nabízí riziko krádeže věcí. Pod druhým se skrývá riziko živelné zkázy, neboli zkázy pojištěných věcí (důsledek požáru, výbuchu plynu, zemětřesení, záplav, povodní pádu stromu, letadla, …).

K uzavření smlouvy s pojišťovnou není nutný odhad znalce či prohlídka bytu poj. poradcem. Při pojištění větších částek je nutné si odhady přece jen zajistit.

Pojištění domácností můžeme rozdělit dle úrovně na tři typy: jednoduché, standardní a luxusní. Dle vybavení se stanovují i podmínky a limity plnění pro každou z kategorií. Samotný výpočet pojistné částky lze počítat několika způsoby:

  • na základě zvolené částky dle odhadu pojištěného
  • na základě velikosti plochy bytu, násobeného koeficientem pro úroveň vybavení
  • dle podobného dotazníku týkajícího se zařízení a vybavení

Výši pojistného ovlivňuje nejčastěji celková cena domácnosti a její vybavení (spolu s úrovní domácnosti), velikost obytné plochy, umístění domácnosti, zvolení rizik a spoluúčasti na pojištění, zabezpečení domácnosti, bezeškodní průběh během minulých let a další.

Mimo klasického pojištění domácností se Vám dále nabízí doplňkové připojištění, které se poskytuje k hlavnímu pojištění a nelze jej tedy většinou sjednat samostatně. Samozřejmě výjimky existují i zde. Tato pojištění je možné obvykle sjednat pro jízdní kola, elektromotory, elektroniku, stavební součásti a jiné předměty. Dále pak se nabízí pojištění následujících rizik:

  • pojištění věcí mimo poj. domácnost
  • pojištění odpovědnosti
  • pojištění krádeže věcí vloupáním

Pojištění staveb

Pojištění nemovitostí je zcela nejstarší typ pojištění. Je určeno k zabezpečení nemovitostí, které jsou určeny k bydlení, a to proti živelným pohromám a krádežím. Nejčastěji se sjednávají smlouvy pro rodinné domy, rekreační objekty a objekty uvedené ve výstavbě.

Pojištění staveb se vztahuje hlavně na živelná rizika. Příkladem je požár, výbuch, úder blesku, pád letadla či stromu, záplava, vichřice a další. Mezi neživelná rizika se počítá poškození stavby při vloupání a vandalismus.

Veškeré informace o:

  • pojištění domácností naleznete zde
  • pojištění staveb naleznete zde

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky