Komoditní vývoj v červnu

07.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Komoditní index RICI posílil v červnu o více jak jedno procento, což potvrdilo trend růstu cen komodit v letošním roce. Největší růst zaznamenaly masa v USA společně se stříbrem. Nejhůře se dařilo pomerančovému koncentrátu společně s obilninami.

Klíčovou událostí pro trh s ropou bylo vypuknutí otevřeného válečného konfliktu na severu Iráku mezi islamisty z ISIS a oficiální iráckou vládou. ISIS se podařilo ovládnout největší rafinérii v zemi. Boje v zemi doposud nezpůsobily přerušení dodávek ropy, které se v květnu pohybovaly na úrovni 3,3 miliónů barelů denně. Největší ropná pole i klíčové ropovody se totiž nacházejí na jihu Iráku, těch se zatím boje islamistů netýkají.

Téměř po čtyřiceti letech uvolnila americká vláda export surové ropy do zahraničí. Ministerstvo obchodu udělilo povolení na její vývoz prozatím dvěma společnostem a to Pioneer Natural Resources Co a Enterprise Products Partners LP. Povolení se týká lodní přepravy ultralehké ropy, známé též jako kondenzát. Nakupující z tohoto typu mohou dále vyrobit benzín, letecké palivo a naftu. Vývoz by mohl být spuštěn na začátku srpna a očekává se, že se bude jednat spíše o malé množství.

Kurdistánská regionální vláda v Iráku exportovala skrz Turecko první tři tankery ropy z nalezišť v severním Iráku. Exportu ropy doposavad bránily spory s centrální iráckou vládou ohledně distribuce příjmu. Spory přerušily boje s islamisty (ISIS), kteří postupují se svými jednotkami na Bagdád. Kurdové jsou v hájení svých pozic na severu Iráku vůči ISIS doposud vcelku úspěšní. Představitelům regionální kurdské vlády se podařilo prodat milión barelů za cenu 106 miliónů amerických dolarů. Kurdové plánují zvednout export v červnu na 200 – 250 tisíc barelů denně. Do konce roku by rádi zvýšili export ropy na 400 tisíc barelů denně. Do roku 2015 je cílem vyvážet 1 milión barelů denně. Kurdové by se tak dostali téměř na úroveň exportu celého současného Iránu. Zásoby ropy na kurdském území v Iráku se odhadují na 45 miliard barelů ropy.

Burza v Singapuru zavádí vlastní futures kontrakt na zlato. Kontrakt se bude vypořádávat fyzicky a bude alternativou k současnému globálnímu benchmarku. Tento a další plánované kontrakty v Hongkongu a Číně by mohly snížit závislost Asie na spotových cenách zlata v Londýně a cenách futures kontraktů obchodovaných v New Yorku. Místní cena na asijských trzích zajistí, že trhy budou více efektivní a ceny budou odpovídat místním podmínkám. Čína společně s Indií tvoří více než polovinu světové spotřeby zlata.

Měď zažila v červnu nejdelší období růstu od roku 2005. Důvodem jsou tenčící se zásoby tohoto průmyslového kovu. Zásoby mědi monitorované burzami v Londýně, Šanghaji a New Yorku ke konci měsíce klesaly 10 dní v řadě. Díky tomu se dostaly na nejnižší úrovně od roku 2008.

Cena kukuřice propadla během měsíce o 9 procent díky spekulacím naznačujícím, že stav úrody v USA má zlepšující se tendenci. Kukuřice se letos podle posledního reportu amerického ministerstva zemědělství vysadí v USA o 3 % menší plocha než v minulém roce. Zvětšení plochy osetí o 11 % vyvolalo 8% propad ceny sóji. Pšenice se celkově vysadí o procento více než v roce 2013.

Američané konzumují méně pomerančového džusu a jeho cena zaznamenává nejdelší pokles za posledních 8 měsíců. Za hospodářský rok končící 30. srpna se očekává spotřeba džusu v USA v objemu 701 tis. tun, což by představovalo nejmenší hodnotu od roku 1986. Američtí maloobchodníci prodali 36,99 milionů galonů v měsíci, který končil 7. června. Ve srovnání se stejným období loňského roku se jedná o téměř 7% pokles.

Cena bavlny na americké burze ICE Futures U.S. se propadla na 18 měsíční minima. Může za to především snižující se poptávka po bavlně a zlepšující se výhled na letošní úrodu. Vydatné deště v posledních dvou týdnech přerušily obavy z dlouho trvajícího sucha v Texasu. Podle předpokladů amerického ministerstva zemědělství by se produkce bavlny v USA v sezóně začínající 1. srpna měla zvýšit o 16 procent oproti předchozímu roku. Očekává se, že letos dosáhnou globální zásoby bavlny historicky rekordních úrovní. Bavlny se v USA vysadí o 9 % větší plocha než v minulém roce.

Cena hovězího se dostala na dlouhodobá maxima, když překonala hranici 150 centů za váhovou libru. Spolu se zdražením na burze přišel i růst velkoobchodní ceny, která je v USA na úrovni 243,18 centů za libru. Největší vliv na tyto pohyby má silná zámořská poptávka po americkém hovězím mase. Vysoký export znamená v praxi, že zpracovatelé masa uchovávají v současné době jen poměrně malé zásoby v chladicích boxech.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20140707_collosseum.jpg

Tabulka: Změna ceny v červnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.6.

ropa WTI

2,6

105,4 USD za barel

zlato

6,1

1322 USD za oz

měď

1,9

3,18 USD za libru

kukuřice

-10,1

4,19 USD za bušl

pšenice

-8

5,78 USD za bušl

káva Robusta

4,1

2016 USD za tunu

vepřové maso

10,3

132,8 US centu za libru

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE