Nezaměstnaných v USA ubývá. Co na to Fed a sazby?

08.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové investory velmi příjemně potěšila čtvrteční data z pracovního trhu Spojených států. Nezaměstnanost zde v červnu klesla na 6,1 %, což znamená nejnižší úroveň za posledních šest let.

Všeobecně se přitom očekávala stagnace na květnových 6,3 %. V největší ekonomice na světě bylo přitom za první pololetí letošního roku vytvořeno 1,39 mil. nových pracovních míst, tedy nejsilnější tempo přijímání zaměstnanců za posledních osm let.

Co stojí za tak pozitivním vývojem pracovního trhu? Jde zejména o dvě odvětví, která v současnosti prožívají doslova renesanci - nemovitostní a automobilový trh. Dle čerstvých červnových dat se v USA prodalo takřka 17 mil. nových vozů (anualizovaná hodnota), což z června udělalo pro prodejce automobilů nejúspěšnější měsíc od května roku 2006. Není tedy divu, že automobilový průmysl a odvětví na něj navázána navyšují díky růstu zakázek počet svých zaměstnanců. Například management detroitského Fordu se již nechal slyšet, že nejspíše překoná svůj prvotní plán z roku 2011, v rámci něhož se počítalo s růstem počtu zaměstnanců o 12 tisíc do roku 2015. Obdobně pozitivní zprávy přitom přichází i ze zmíněného nemovitostního sektoru, který díky prostředí velmi nízkých úrokových sazeb také pociťuje zvyšující se poptávku.

Vývoj nezaměstnanosti v USA

20140708_cyrrus.gif

Pokles nezaměstnanosti až k 6,1 % překvapil i samotnou centrální banku USA, která predikovala dosažení této úrovně až koncem letošního roku. Data z pracovního trhu jsou přitom jedněmi z těch, které bankéři sledují s nejvyšší pozorností a do značné míry na ně navazují svou monetární politiku. Prozatím přitom trh počítá s monetárními restrikcemi až koncem příštího roku. V případě pokračujícího přílivu pozitivních čísel se však můžeme dočkat i reakce v podobě rychlejšího než dosud očekávaného zvyšování úrokových sazeb.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE