Český trh komerčních nemovitostí táhne zájem investorů k rekordu

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Trh komerčních nemovitostí v Česku by měl letos zažít rekordní rok. Rostoucí zájem investorů podle odborníků způsobí, že letošní investice překonají i rok 2007. Tehdy se proinvestovalo dosud nepřekonaných 2,89 miliardy eur (79,34 miliardy korun).

Důvody k takovému optimismu dávají letošní průběžné statistiky. Jen v prvním pololetí se v Česku podle realitní poradenské společnosti CBRE zobchodovaly komerční nemovitosti za 673 milionů eur (18,46 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 36 procent. Společnost JLL mluví o pětinovém nárůstu objemu investic na 713 milionů eur (19,58 miliardy korun).

Drtivá většina letošních transakcí se týkala Prahy včetně té největší - prodeje kancelářské budovy City Tower v Praze 4. Tu koupila společnost PPF od Proxy Finance za cenu přesahující 100 milionů eur (2,74 miliardy korun). Dále následuje prodej Paláce Křižík v Praze 5, který od společnosti Cecopra koupila Generali/Česká Pojišťovna za zhruba 75 milionů eur (dvě miliardy korun) a Fashion Arena Outlet Centre, které od TK Development koupil investiční fond Mayer Bergman za zhruba 72 milionů eur (1,98 miliardy korun). Poslední zmiňovaná akvizice zároveň představuje zatím největší transakci v oblasti maloobchodních nemovitostí v roce 2014.

Další významné akvizice jsou podle realitních poradenských společností těsně před podpisem smlouvy. "Mnoho transakcí je pod nabídkou nebo v různém stádiu rozjednání, což opravňuje ke spekulacím, že by rok 2014 mohl zaznamenat obdobnou investiční aktivitu jako rok 2011 (2,06 miliardy eur) nebo dokonce rok 2007 (2,89 miliardy eur)," uvedla mluvčí JLL Lenka Bučilová, podle níž jsou v poslední fázi jednání například industriální nemovitosti.

"Po uzavření těchto transakcí očekávaném ve třetím čtvrtletí letošního roku se stanou milníkem investičního trhu a rekordně navýší objem investic," dodala Bučilová. Odmítla však prozradit, o které nemovitosti konkrétně se jedná.

Konkurenční CBRE má střízlivější odhad. "Do konce roku očekáváme celkové objemy až na úrovni 2,2 miliardy eur," poznamenal investiční poradce CBRE Tomáš Jandík. I to by však stačilo na to, aby se letošní rok stal nejúspěšnějším od předkrizového roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK