Analýza: Platina může v růstu následovat palladium

29.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena palladia během posledního roku významně rostla. Doporučili jsme jej na nákup společně s vypuknutím ukrajinské krize 12. března. Od té doby palladium absolvovalo již 12procentní růst, zatímco platina od té samé doby posílila pouze o půl procenta.

Máme za to, že platina začne svého nejbližšího příbuzného mezi vzácnými kovy v cenovém růstu dohánět. Pro zdražení platiny mluví podle našeho názoru pokračující fundamentální nedostatek tohoto kovu posílený o fakt, že na trhy se letos díky pětiměsíční stávce v Jihoafrické republice nedostane 1,2 miliónu uncí v hodnotě zhruba 2,25 miliardy amerických dolarů. Další příznivý faktor je rekordní zájem investorů. Množství platiny uložené ve fondech ETF vzrostlo od začátku roku o 14 % na 2,9 miliónu uncí.

Analytici oslovení společností Bloomberg očekávají, že platina bude v příštím roce stát 1600 dolarů za unci. Platina, které se používá zejména v automobilových katalyzátorech, má letos díky pozitivním informacím o vývoji tohoto sektoru velmi slušné vyhlídky. Automobilový průmysl bude totiž podle odhadů průmyslových analytiků expandovat více než jiná odvětví. Poptávka po platině vzrostla minulý rok o 5 procent na rekordních 8,7 miliónu uncí a podle odhadů společnost Johnson Matthey poroste v tomto roce na 8,9 miliónu uncí.

Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena platiny obchodované na New York Mercantile Exchange může v horizontu 3 až 6 měsíců ještě značně stoupnout. V tomto časovém období očekáváme zdražení ze současných 1488 USD za unci na 1600 USD za unci.

Graf: Týdenní dlouhodobý cenový vývoj platiny v dolarech za unci (upraveno o rolování, zdroj: Commodity Systems Inc)

20140728_colosseum_1.jpg 

Hlavní důvody, proč očekáváme růst ceny platiny

1. Rostoucí deficit platiny na světových trzích

Trh s platinou se v roce 2013 dostal podle údajů společnosti Johnson Matthey do celkového deficitu 940 tisíc uncí a v letošním roce pravděpodobně vzroste celkový deficit na 1218 tisíc uncí. Primární produkce poklesla u obou největších producentů Ruska i Jižní Afriky, a to i přes relativně vysoké ceny na světových trzích. Hlavním důvodem pro snížení těžby v Jižní Africe byly historicky nejdelší stávky v největších dolech. Ty nejsou do aktuálního výhledu pro tento rok ještě započteny.

Graf: Celková světová produkce platiny (bez sekundární produkce) a poptávka po platině od roku 2002 v tisících uncí (Zdroj: Johnson Matthey, Bloomberg)

20140728_colosseum_2.jpg 

Tabulka: Detailní vývoj spotřeby a produkce platiny v letech 2012 až 2014 v tisících uncí (Zdroj: Johnson Matthey)

20140728_colosseum_3.jpg 

2. Jihoafrická republika zažila nejdražší stávku v historii

Dne 23. ledna se rozhodlo 70 000 jihoafrických horníků stávkovat. Jejich cílem bylo okamžité zdvojnásobení mezd. Společnosti Anglo American Platinum, Impala Platinum Holdings a Lonmin se podařilo obnovit produkci až po pětiměsíční stávce. Země je centrem 70 % světové produkce a nachází se v ní 80 % světových zásob. Byla to nejdelší a nejdražší stávka v historii Jihoafrické republiky. Společnosti odhadují, že celkové ztráty 70 tisíc dělníků na mzdách dosáhly 980 miliónů dolarů. Celkově kvůli stávce nebylo vytěženo 1,2 miliónu uncí v hodnotě zhruba 2,25 miliardy amerických dolarů. Zastavení produkce způsobilo propad jihoafrického HDP v prvním kvartálu. Celkový objem těžby v zemi podle Reuters propadl o 25 %.

Graf: Podíl zemí na světové těžbě platiny v roce 2013 (Zdroj: Johnson Matthey)

20140728_colosseum_4.jpg 

3. Investiční poptávka po platině roste

Fondy ETF na palladium aktuálně spravují 3 057 262 uncí kovu a fondy na platinu 2 852 405 uncí. U platiny se jedná o růst o 14 % od začátku roku a u palladia o růst o 41 %. Hlavními faktory pro zvýšený zájem investorů byla pětiměsíční stávka v jihoafrických dolech a sankce uvalené na Rusko v důsledku ukrajinské krize. Rusko těží 14 % celosvětové produkce platiny a 44 % produkce palladia.

Graf: Vývoj celkového množství platiny a palladia drženého prostřednictvím fondů ETF v uncích (zdroj: Bloomberg)

20140728_colosseum_5.jpg 

4. Celosvětové množství prodaných aut roste

Hlavním tahounem v prodejích automobilů je Čína. Čínská asociace výrobců osobních vozidel uvedla, že v červnu se v zemi prodalo 1,47 milionu osobních vozů, což je o 14 % více oproti minulému roku. Prodeje v prvním pololetí vzrostly meziročně o 11 % na 9,09 milionu kusů. Především zahraniční společnosti se nyní snaží prosadit s malými vozidly v chudších městech. Důvodem jsou environmentální opatření zaměřená na snížení znečištění ve velkých aglomeracích, jako jsou Peking, či Šanghaj.

Anualizovaný počet prodaných automobilů v USA dosáhl v červnu 16,92 miliónu. Prodeje se tak dostaly na úroveň z července 2006. Prodejům pomohly nízké úrokové sazby a lepší ekonomické vyhlídky. V první polovině roku prodaly automobilky celkem 8,2 miliónu vozů, což je nárůst o 4,3 % proti stejnému období loňského roku. Nejvyššího nárůstu prodaných vozidel zaznamenala značka Chrysler, a to o 9 %. Dařilo se také Nissanu a Toyotě, které dosáhly růstu o 5 a 3 %. Naopak pokles zaznamenaly automobilky Ford a Honda, shodně o 6 %.

Graf: Vývoj celkového množství platiny prodaných aut v USA, Evropě a Číně (zdroj: Bloomberg)

20140728_colosseum_6.jpg 

5. Přísnější emisní normy zvyšují množství platiny v katalyzátorech

Po celém světě dochází ke zvyšování přísnosti emisních norem. Od března minulého roku platí v Pekingu nová přísnější emisní norma, která zvyšuje celkový objem platiny v katalyzátorech. Norma se má v následujících letech rozšířit i na zbytek Číny. Snižující se produkci aut v EU částečně kompenzuje nová přísná emisní norma Euro VI. Podobně i v Rusku byla prosazena nová emisní norma, která vyžaduje větší množství platiny v katalyzátorech.

6. Cenový vývoj platiny nejvíce zaostává za ostatními kovy

Cenový vývoj platiny v minulých letech výrazně pokulhával za palladiem, stříbrem i zlatem. Od poloviny roku 2007 cena platiny vzrostla pouze o 14 %, zatímco cena palladia vzrostla o 138 % a cena stříbra o 104 %. Za růstem cen vzácných kovů stojí především rozvolněná měnová politika centrálních bank praktikovaná po finanční krizi v roce 2008. Z tohoto pohledu má právě platina největší růstový potenciál.

Graf: Relativní cenový vývoj platiny, paladia, zlata a stříbra od roku 2007 (zdroj: Bloomberg)

20140728_colosseum_7.jpg 

7. Technická analýza

Cena platiny vytváří od roku 2008 velkou trojúhelníkovou formaci. Považujeme za pravděpodobné, že cena opět dosáhne horní linie trojúhelníka a je možné její prorazení směrem nahoru. Hranice se v současné době nachází na úrovni 1600 dolarů za unci.

20140728_colosseum_8.jpg

Možná rizika

1. Okolo 38 % procent koncových nákupů platiny bylo v roce 2013 určeno pro automobilové katalyzátory. To činí trh značně závislý na jednom odvětví. Ochlazení hospodářského růst v Číně by mohlo přinést značné snížení průmyslové poptávky po platině.

2. Platině pro její vysokou cenu hrozí, že bude v katalyzátorech nahrazována levnějšími alternativami, které můžou přinést nanotechnologie.

Zdroj: Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE