Jak si naši sousedé spoří na důchody

11.11.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od nového roku se Slováci začnou řídit novým důchodovým systémem. Jedná se o model postavený na třech pilířích. Přinášíme Vám důvody nahrazení starého a podrobný popis fungování nového systému.

Starý důchodový systém

Tradiční důchodový systém byl financován na průběžném principu. Znamená to, že současný pracující povinně platí odvody do fondu sociálního zabezpečení, ze kterého se pak následně vyplácely důchody současným důchodcům. Zásadním problémem je to, že se nyní rodí méně dětí a lidé žijí déle. Z našeho hlediska to znamená méně pracujících a více důchodců. Pokud by v systému nedošlo k žádné změně, v roce 2040 by 100 pracujících financovalo 136 důchodců (nyní je poměr 100:72).

Nespravedlnost systému:

  • občané dostávali přibližně stejně vysoké důchody bez ohledu na výši výdělku a odvodů na sociální pojištění
  • při výpočtu důchodů se bral v ohled pouze 5 nejlepších let z posledních 10 let před odchodem do důchodu.
  • existovala maximální výše důchodů (k 31.12.2003 to bylo 9219 Sk)
  • každoročním zvyšování důchodů se rozhodovalo v parlamentu

Nový důchodový systém

Nový důchodový systém Slovenska je tvořen třemi pilíři:

První pilíř
Jde o průběžný důchodový systém. Do tohoto pilíře jsou zapojeny všichni ekonomický aktivní občané a jejích zaměstnavatelé, kteří povinné platí odvody ze mzdy. Tento pilíř v rámci důchodové reformy prošel mnohými změnami. Od 1. ledna 2004 Správa sociálního zabezpečení (Sociálna poisťovna) počítá starobní důchody dle spravedlivější metody, která bere v úvahu počet odpracovaných let a příjem občana za celý aktivní život. Kromě starobních důchodů vyplácí pojišťovna i pozůstalostní a invalidní důchody.

Druhý pilíř
Druhý pilíř vznikne na Slovensku 1. ledna 2005. Jde o soukromý, tzv. kapitalizační pilíř. Každý občan bude mít osobní důchodový účet u vybrané správcovské společnosti. Na tento účet budou zaměstnavatelé odvádět část odvodů. Peníze se budou prostřednictvím penzijních fondů investovat a zhodnocovat tak, aby jejích hodnota postupně rostla a při odchodu do důchodu byla co nejvyšší.  Zkušenosti z ostatních států ukazují, že každá koruna investovaná v druhém pilíři přinesla z dlouhodobého hlediska vyšší výnos než z prvního pilíře. Výhodou je, že jsou peníze na osobním důchodovém účtu Vašim majetkem a v případě úmrtí je zdědí Vaši pozůstalí.

Třetí pilíř
Příspěvky do třetího pilíře jsou dobrovolné. Dle svého rozhodnutí odvádíte ze mzdy jistou částku a obvykle Vám stejnou měrou přispívá i zaměstnavatel. Důchodové zabezpečení v třetím pilíři je daňově zvýhodňováno.

V novém důchodovém systému se zvýhodňuji rodiny s dětmi. Za každé nezaopatřené dítě si jeden z rodičů může snížit odvody do prvního pilíře o 0,5 %. K tomu se ještě zvyšují dávky pro osoby, které se starají o dítě a nepracují.

Další novinkou je to, že se důchody se v novém systému každoročně zvyšují automatický podle toho, jak rostly ceny a mzdy v předcházejícím roce.


Možnost volby od nového roku

Od 1. ledna 2005 do 30. června 2006 se většina Slováků v aktivním věku může rozhodnout, zda bude dostávat svůj budoucí starobní důchod z jednoho nebo dvou pilířů důchodového systému.

První možností je setrvání pouze v prvním pilíři, který reprezentuje Sociálna poisťovna. V tomto případě budete (společně se zaměstnavatelem) nadále odvádět příspěvky (18 % ze mzdy) pouze Sociálnej poisťovně a celý Váš starobní důchod, financovaný z odvodů všech pracujících, budete dostávat výlučně z prvního pilíře. Přesto Váš důchod bude spravedlivější, protože bude zohledňovat počet odpracovaných let a Váš příjem za celý pracovní život.

Druhou možností je zapojení se do druhého pilíře. Část odvodů, které Váš zaměstnavatel zatím platil Sociálnej poisťovně, půjde na Váš osobní důchodový účet. Bude to stejné, jako kdyby Vám na účet každý měsíc přibylo 9 % ze mzdy. Celková výše odvodů se nezmění, pouze se rozdělí mezi první a druhý pilíř. V tomto případě budete dostávat důchod ze dvou zdrojů – první část z prvního pilíře a druhou část ze svých peněz naspořených a zhodnocovaných v druhém pilíři.

Možnost zvolit si způsob odvodů příspěvků na důchod mají všichni občané od 16 let věku. Mladší budou vstupovat do druhého pilíře automatický. Ne pro všechny je vstup do druhého pilíře výhodný. V druhém pilíři musíte spořit minimálně deset let před odchodem do důchodu (jinak nebudete mít nárok na důchod). V tomto případě budete dostávat důchod pouze z prvního pilíře, který bude ještě k tomu snížený na polovinu.

Odchod do důchodu

Zákonem stanovený důchodový věk se postupně zvyšuje na 62 let pro muže i ženy. V novém systému bude možnost jít do důchodu dříve nebo později než je zákonem stanovené.
Pokud odejdete do předčasného důchodu Váš důchod se sníží o 0,5 % za každých 30 dní chybějících do dosažení důchodového věku. Do předčasného důchodu můžete odejít pokud splňujete dvě podmínky: minimálně 10 let jste platil odvody Sociálne poisťovne a Váš starobní důchod bude vyšší než 1,2 násobku životního minima.
V novém důchodovém systému platí, že důchodci můžou bez omezení zároveň pracovat i pobírat důchod. Musí ovšem odvádět pojistné, které se mu pozitivně odrazí na výši důchodu.

 

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY