Není sleva jako sleva

15.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vánoční nákupní horečky začínají. Obchody jsou přeplněné zbožím. Akční nabídky se stupňují. Každý z nás si ale někdy koupil „výhodný“ výrobek. Zjistěte, jak se vyhnout častým chybám.

Téma týdne: Nakupujte vánoční dárky s rozumem

Při svých pravidelných nákupech si každý z nás musí všimnout neobvykle vysokého počtu nakupujících. Je zřejmé, že tento trend bude pokračovat. Důvod? Vánoce už se blíží a začíná každoroční nákupní horečka. Dle psychologů patří vánoční svátky mezi významnější stresory. Není divu. Doma musí být uklízeno, navařeno, voňavé cukroví na stole, vyzdobený stromeček, krásně zabalené užitečné dárky a hlavně dobrá nálada.

Ale je tomu opravdu tak? Koncem roku v práci máme většinou moc práce. Blíží se uzávěrky, inventury, šéfové po nás chtějí roční reporty…Pracujeme přesčas a nemáme čas na běžné vánoční aktivity. Jediným řešením je dovolená. A v letošním roce ji budeme potřebovat i mezi svátky. Pouze den volna na štědrý den nám určitě nepřinese vytoužený odpočinek.

Co ale udělat, aby se z Vánoc nestala noční můra? Řešení je zdánlivě jednoduché. Začněte se připravovat včas. Pokud plánujete kupovat dražší dárky, platí to dvojnásob. Nákupní zvyklosti se pomalu mění. Dříve bylo obvyklé, že se kupovala spousta drobných dárků. V dnešní době se stále častěji volí nákup jednoho hodnotnějšího výrobku. Často jsou to například domácí elektrospotřebiče nebo exotická dovolená U těchto nákupu je nežádoucí impulsivní jednání. Není dobré spoléhat se na první nabídku, i když se nám zdá být neopakovatelná. Doba rozhodování o nákupu je většinou závislá na ceně výrobku a naléhavosti potřeby. Platí, že čím vyšší cena tím déle se budeme rozhodovat a čím více potřebujeme výrobek tím rychlejší bude nákup.

Kupte si chladničku

Pro názornější ukázku rozdílných cen si vybereme nákup chladničky. Pro lepší porovnání jsme vybrali jeden druh a porovnávali jsme ceny v obchodech. Nakonec jsme se rozhodli pro chladničku typu Gorenje K 337/2 CELA. Doporučená maloobchodní cena je 17 990 Kč. Tato investice není nedostupná pro běžnou rodinu, ale je natolik významná, aby rozhodování o koupi probíhalo delší dobu.

Elektrospotřebiče můžeme nakoupit v různých obchodech. Existuji sice specializované maloobchody, ale chladničku koupíme běžně i v hypermarketech nebo například na internetu. Níže je uvedená tabulka s cenami výrobku v námi náhodně vybraných obchodech.

Obchod Název Cena Kontakt
specializovaný Electro World 15 990 239 000 177
specializovaný Okay 12 999 800 116 529
specializovaný DATART není 800 328 278
hypermarket Tesco není www.tesco-shop.cz
internetový Korunka 14 160 www.korunka.cz
internetový Elektro svět 14 280 www.elektrosvet.cz
internetový Nákupní dům 14 280 www.nakupni-dum.cz

Je patrné, že se všechny obchody snaží držet cenu pod její doporučenou úrovni. Je to také způsobené tím, že se většinou jedná o větší specializované obchody. V námi osloveném hypermarketu jsme nenašli tento určitý druh výrobku. Z jejích nabídky (ne moc velké) je patrné, že se soustřeďuji na výrobky lacinější. Většina nabízených chladniček byla cenově do 10 000 Kč. Výhodou nákupu přes internet je relativně jednoduchý postup a nižší ceny než v kamenných obchodech. Nízké ceny jsou hlavně způsobeny nižšími provozními náklady. U větších výrobků (chladnička k ním bezesporu patří) je doprava zdarma. Kdo nemá rád přeplněné obchody vřele doporučuji. Při zjišťování informací naprosto kladně hodnotím existenci zelených linek. Výhodou je i obyčejný telefon. Pořád je to pohodlnější a hlavně levnější způsob sběru informací, než proježděné kilometry v autě.

Nesmíme zapomínat i na nabídky, kterými je přeplňována naše poštovní schránka. V „akci“ můžeme koupit výrobek o hodně levněji, ale před samotným nákupem doporučuji srovnat cenu s cenami v jiných obchodech.

Poznámka:
Při nákupu si dávejte pozor na vzhledové odlišnosti. U námi vybrané ledničky se to opravdu vyplatí. Pokud byste si vybrali stejný typ chladničky s hliníkovou barvou zaplatíte až o 9 000 Kč více.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky