Do výzkumu investujeme jednu miliardu dolarů ročně

22.11.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Nové výrobky jsou pro spotřebitele vždy nejlákavější. Zeptali jsme se proto mezinárodní společnosti LG Electronics, jak u nich probíhá výzkum a vývoj nových výrobků v oblasti elektroniky.

Připravili jsme pro vás rozhovor s generálním ředitelem mezinárodní společnosti LG Electronics, Tai Hong Sang. Jako téma rozhovoru jsme zvolili "Výzkum a vývoj nových výrobků v oblasti elektroniky". Přejeme vám příjemné čtení.

Jaké produkty a služby má společnost LG Electronics  v nabídce?
Jak je patrné z názvu společnosti, LG Electronics, LG nabízí produkty  elektroniky. Avšak nejen spotřební elektroniku, ale také například klimatizační jednotky, domácí elektrospotřebiče, produkty informačních technologií a mobilní telefony. Nabízíme také běžné služby spojené s výrobou nebo prodejem těchto produktů.

Na jaké produkty a služby se zaměřujete?
LG má široký sortiment produktů, avšak zvláštní pozornost věnuje zejména vypalovacím mechanikám, LCD a plazma obrazovkám, kde máme v celosvětovém měřítku velmi dobrou pozici.

Jaké novinky LG Electronics nabízí?
České zastoupení LG existuje od října 2003. Momentálně zde nabízíme produkty a služby pěti divizí – klimatizační jednotky, elektrospotřebiče pro domácnost (ledničky, vysavače, mikrovlnné trouby), černá technika (televize, audio, video & DVD přehrávače), produkty informačních technologií (CRT + LCD monitory, vypalovací mechaniky) a mobilní telefony. V příštím roce chceme do nabídky zařadit další produkty např. notebooky.

Kdo vlastní společnost LG Electronics?
Vlastníkem LG Electronics  je korejský holding LG Group. Společnost LG Electronics má dlouhou a zajímavou historii. Byla založena v roce 1958 jako jedna z částí koncernu LG, který existuje již od roku 1947. Koncern LG zahrnuje mnoho společností z oblasti elektroniky, telekomunikací, energetiky, chemického průmyslu a financí. 

Kde jsou v České republice pobočky LG a kolik jich je?
V současnosti máme v České republice pouze jednu kancelář – oficiální zastoupení LG pro Českou a Slovenskou republiku, a to v samém srdci Prahy – na Andělu.

Jaké způsoby financování vašich produktů lidem nabízíte?
LG se nevěnuje maloobchodnímu prodeji. Své produkty prodáváme svým obchodním partnerům, kteří mají své vlastní platební systémy. Zpět k vaší otázce – záleží to též na ceně produktu a finančních možnostech spotřebitele.

Jak se LG stará o výzkum a vývoj produktů v oblasti elektroniky?
Společnost LG Electronics investuje velkou část svých zisků zpět do výzkumu. LGE je na špičce posledních trendů v odvětví elektroniky – např. digitalizace, konvergence a formace sítí. Společnost LGE neustále rozšiřuje svůj výzkumný a vývojový potenciál, aby mohla do budoucna vyvíjet úplně nové produkty a atakovat nové trhy. V oblasti výzkumu v LGE pracuje pod vedením ředitele pro technologie více než 13 000 odborníků. Globální síť se sestává z dvanácti center výzkumu a vývoje a jednoho designérského centra. Systematicky investujeme do výzkumu a vývoje – v současnosti kolem 1 000 milionu amerických dolarů ročně.

Jak dlouho trvá cesta nového produktu od jeho designu do výroby?

  • u mobilních telefonů 5 měsíců
  • u černé techniky 6 měsíců 
  • u bílé techniky 10 měsíců

Ve všech produktech máme časovou výhodu oproti naší konkurenci

Kdo je vaším přímým konkurentem v České republice a v zahraničí?
Přímými konkurenty jsou velké asijské holdingy v oblasti spotřební elektroniky jako je Panasonic a Sony. Jsou našimi hlavními konkurenty v České republice i jinde na světě.

Jaký je roční zisk společnosti LG Electronics CZ?
Na český trh jsme vstoupili na trh koncem loňského roku, takže jsme nemohli očekávat zisk, avšak výsledky jsou nad naše očekávání a již letos se nám podaří dosáhnout  zisku přibližně 100 000 USD. Jsme nová firma a český trh si získáváme rychle a agresivně.  V prvním čtvrtletí roku 2004 jsme již byli v  prodej monitorů dle obratu na prvním místě České republice (zdroj: Norris). V období červen-srpen 2004 jsme dosáhli nejvyššího prodeje plazmových televizí , LCD , DVD , projekčních televizí, kde máme dokonce přes 50% trhu (zdroj: Gfk).

Jaký je hospodářský výsledek, zisk, obrat LG?
Celosvětový roční obrat LG byl v roce 2003 71,3 mld. USD.

Jaké výše dosahuje plat zaměstnanců?
Platy se u nás drží na vyšší střední úrovni.

Jaké další finanční bonusy nad rámec platu dostávají vaši zaměstnanci?
Zaměstnanci kteří přímo ovlivňují prodej jsou zainteresování na zisku z tohoto prodeje.

Kolik zaměstnanců má LG Electronics?
LG Electronics CZ má momentálně 50 zaměstnanců na plný úvazek. Skoro každý měsíc přibude nový zaměstnanec.

Kolik z nich je na plný a kolik na částečný úvazek?
Většina je na plný úvazek a pět zaměstnáváme na částečný úvazek.

Jaký vývoj na poli zaměstnanců čekáte v budoucnosti (více či méně zaměstnanců)?
S naším růstem logicky budeme rozvíjet i naši zaměstnaneckou základnu. V roce 2005, v závislosti na našem růstu, budeme potřebovat přibližně o 50 % více lidí.

Jak jste se připravovali na změny, které přineslo rozšíření Evropské unie? Jak se připravujete na změny, které přineslo v přístupových zemích Euro? Jak se jste se připravovali na konkurenci na rozšířeném trhu EU?
V Holandsku má LG svoji evropskou centrálu. Odtud můžeme čerpat pomoc v otázkách právních, lidských zdrojů, ekologie a marketingu. Vzhledem k tomu, že jsme globální společnost, se nás takové změny příliš nedotýkají.

Jaké výhody nabízí LG svým zákazníkům oproti konkurenci?
LG Electronics nabízí výrobky v nejlepší kvalitě a zároveň za přijatelnou cenu. Abychom byli schopni nabízet  nejlepší technologie a nejlepší design, investujeme velké finanční prostředky do vývoje a výzkumu. Našemu jedinečnému designu se dostalo i mnoho ocenění - například Design Award a Reddot Award. Díky k tomu, že u většiny našich produktů jsme výrobcem ve všech částech výrobního procesu, můžeme svým zákazníkům nabídnout lepší ceny než konkurence. Například na začátku letošního roku jsme uvedli na český trh plazmovou televizi za 99 990,- Kč, čímž byla překonána historická hranice 100 000,- Kč. Jedná se samozřejmě o plasmový televizor s nejlepší technologií a unikátní životností obrazovky 60 000 hodin.

Máte na světovém trhu nějaké prvenství?
V celosvětovém měřítku jsme jedničkou v prodeji: CRT monitorů,  LCD panelů, DVD přehrávačů, vypalovacích mechanik, klimatizačních jednotek a mikrovlnných trub. Světovou dvojkou jsme v prodeji  plazmových televizorů.

Jaký je nejčastější důvod reklamace vašich produktů?
Na to jednoduchá odpověď asi pro naprostou většinu výrobců elektroniky: porucha přístroje.

Jste stranou soudního sporu, kdy vás zákazník žaloval?
Dosud nás žádný zákazník nežaloval.

Jaký je největší úspěch a nejhorší případ bankrotu v historii LG? 
Zatím nezkrachoval žádný náš zákazník.

Jak se LG Electronics snaží zlepšovat své služby? Jaké má plány do budoucna? Jaké jsou odhadované ceny elektroniky do konce roku 2004? 
U LG Electronics je na prvním místě zákazník. Snažíme se zákazníkům naslouchat a zlepšovat své služby na základě jejich potřeb. I nadále budeme investovat do výzkumu a vývoje, designu a technologií. Chceme dále upevňovat svoji pozici a rozvíjet činnost na českém trhu, kde jsme se po jednoroční působnosti stali předním hráčem na trhu monitorů, LCD a plazmových televizí. V duchu našeho motta Life´s Good  chceme nabízet zákazníkům nejen nejlepší technologii a design, ale také spokojenost a radost ze života s našimi produkty.


Děkuji Vám za rozhovor
Vladimír Šindelka, Finance.CZ

 
Tai Hong Sang (46 let) je generálním ředitelem společnosti LG Electronics Czech Republic. Po úspěšném ukončení studia na Yan Sei University v roce 1985 začal pracovat u LG Electronics. V období 1991 - 1996 působil u LG Electronics Philippiness a od 1996 do roku 2000 u LG Electronics China. Mezi roky 2000 a 2003 pracoval u LG Electronics Latin America v oddělení Overseas sales - MKTG. Od února roku 2003 pracuje v LG Electronics Czech Republic.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW