Praha přivítá obří česko-čínské fórum

26.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Ve čtvrtek a v pátek bude Pražský hrad hostit Čínské investiční fórum, které pořádá Smíšená česko-čínská komora. Na dvoudenní setkání přiletí z Asie přes 500 hostů v čele s prvním čínským vicepremiérem Čang Kao-liem, představiteli více než desítky čínských provincií a šéfy předních čínských firem. S český partnery budou jednat o spolupráci v obchodu, dopravě, cestovním ruchu, průmyslu, energetice a dalších oblastech. Akci kritizuje česká odbočka organizace Amnesty International.

Česko budou reprezentovat prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), řada ministrů a hejtmanů. Fóra se zúčastní také exprezident Václav Klaus, zástupci státních institucí a soukromých firem, které na perspektivním čínském trhu buď už působí, nebo by na něj rády pronikly.

Asijská velmoc patří k rychle rostoucím ekonomikám. Česko se však v obchodu s Čínou potýká s obrovským deficitem, který je způsoben mimo jiné ztíženým přístupem českých firem na čínský trh. Loni toto saldo činilo 264,5 miliardy korun.

Na tuto skutečnost patrně upozorní ve svých projevech jak Sobotka, který akci ve čtvrtek dopoledne zahájí, tak Zeman, který bude ve čtvrtek večer ve Španělském sále hostit slavnostní galavečer. "Pan prezident se ve svém projevu zaměří na otázku ekonomické spolupráce," řekl ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Už předtím se prezident setká s vicepremiérem Čangem a delegací čínských guvernérů. "Česká podnikatelská sféra konečně pochopila, že je pro nás někdy zajímavější jednat přímo s oblastí, která je velikostí půl Evropy, než jednat s Čínou jakou s celkem," poznamenal k tomu ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Jedním z konkrétních projektů, o kterém se v Praze bude mluvit, je zavedení přímého leteckého spojení mezi Českem a Čínou, které by do tuzemska přilákalo ještě více movitých čínských turistů. O přímé lince bude ve středu jednat ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) s čínským protějškem. Letadla by v budoucnu mohla létat mezi Prahou a Pekingem nebo Šanghají. Letiště Václava Havla nyní o možném spojení jedná s čínskými aerolinkami Hainan Airlines, China Eastern a China Southern.

Kromě českých a čínských představitelů se fóra zúčastní zástupci desítky zemí střední a jihovýchodní Evropy. Jejich regionální představitelé podepíšou ve čtvrtek v Praze s guvernéry čínských provincií dohodu o spolupráci. Jejím výsledkem bude vznik společné asociace, jejíž sídlo by mělo být v České republice. Z ní se fóra zúčastní celkem přes 700 delegátů.

Akce zapadá do snah Sobotkovy vlády o zlepšení politických a ekonomických vztahů s asijským obrem, které mimo jiné kvůli porušování lidských práv tamním komunistickým režimem stály spíše stranou zájmu předchozích českých kabinetů. Peking už na jaře navštívil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a po něm následovali šéfové resortů zdravotnictví a průmyslu a obchodu. Na podzim by měl do Číny vyrazit prezident Zeman a příští rok premiér Sobotka.

Právě debatu o porušování lidských práv v nejlidnatější zemi světa postrádá v programu fóra Amnesty International ČR. Vyzvala proto Zemana a Sobotku, aby upozornili české podnikatele na rizika, která je v Číně v souvislosti s porušováním lidských práv čekají. Žádá rovněž, aby se o tomto tématu mluvilo při jednáních s Číňany. Organizace kvůli tomu dnes spustila internetovou petici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK