Úvěrové karty usnadňují nákup

16.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vánoce a nákupy dárků se kvapem blíží. Co když nám ale chybí peníze? Jednu variantu placení bez hotovosti Vám nyní přinášíme. Možná Vám pomůže dočasně vyřešit Vaši finanční situaci.

Téma týdne: Nakupujte vánoční dárky s rozumem

Úvěrové karty fungují na základě opakovaného (revolvingového) úvěru a jsou časově neomezené. Při jejich vydání jsou „nabyty“ na určitou finanční částku a vlastník karty z ní může nakupovat nebo čerpat hotovost až do celkové výše úvěrového rámce. Tento rámec musí být každý měsíc vyrovnáván splátkami, které jsou omezeny pouze zdola, neboli mají stanovené pouze své minimum. Zaplatíte-li ale vyšší splátku, zkrátíte si tím dobu splácení a také se Vám sníží i úročený dluh. Jestliže nebudete úvěrovou kartu používat, nezaplatíte ani žádné poplatky nebo splátky. Vedení karet je totiž zdarma.

Pro získání úvěrové karty se Vám objevují dvě cesty. Jako první je zažádání si o kartu přímo u obchodního partnera splátkové společnosti, tedy na prodejně. V tom případě budete potřebovat občanský průkaz, druhý doklad totožnosti, potvrzení o výši příjmů a doklad pro ověření adresy bydliště. Dále pak musíte splňovat tři podmínky. Těmi jsou občanství ČR, stáří vyšší než 18 let, trvalý a pravidelný doložitelný příjem. Některé karty je možné ale získat pouze druhou cestou, a to pravidelným splácením úvěru. Vaše karta po vydání bude nabyta na určitou finanční částku, která se pohybuje od 10.000Kč do 60.000Kč. Stav použitelné částky je možné kontrolovat přes internet nebo i v některých případech pomocí SMS.

Pojištění

Při splácení čerpaného úvěru se Vám můžou vyskytnout nečekané nepříjemnosti a nebudete muset mít finance na hrazení dlužné částky. Pro tuto situaci nabízejí splátkové společnosti pojištění. Jestliže se rozhodnete této služby využít, budete mít zaručeno, že vznikne-li Vám pojistná událost, bude za Vás úvěr splácet právě pojišťovna. Vybrat si můžete ze dvou variant:

  • pojištění dlouhodobé pracovní neschopnosti, trvalé invaliditě a smrti
  • pojištění dlouhodobé pracovní neschopnosti, trvalé invaliditě, smrti a nezaměstnanosti

Cena za pojištění se stanovuje procentuelně z výše úvěrového rámce a započítává se do měsíčních splátek.

Úroková sazba Měsíční splátka z úvěrového rámce Poplatek za sepsání smlouvy Poplatek za výpis
AURA 1,98% 5% 0Kč 25Kč
O.K. 1,89% 5% 1,5% z úvěrového rámce 40Kč
YES 2,22% 4% 0Kč 27Kč
*úrok se počítá ze zůstatkové hodnoty

Jaké jsou úvěrové karty na našem trhu?

V České republice máte možnost získat pouze malé množství úvěrových karet. Mezi ně patří AURA (Cetelem), O.K.(Multiservis), YES (Home Credit). V následující tabulce naleznete výše sazeb u jednotlivých karet:

 

Příklad splácení

Jako příklad pro přiblížení částky, kterou zaplatíte při čerpání z úvěrové karty jsme zvolili nákup ledničky za 14.280Kč. Více v pondělním článku, který je umístěn zde. Celkové sumy v tabulce jsou jen orientační a je zde zohledněn pouze úrok.

O.K. AURA YES
Úrok celkem 2.104 2.206 2.479
Celkem zaplaceno 16.384 16.486 16.759

Údaje v tabelce jsou uvedeny v Kč

Další finanční tipy a triky naleznete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky