Spotřební úvěry pouze na větší nákupy

18.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Uvažujete o nákupu nového televizoru na Vánoce? Vaše lednička či pračka dosloužila, potřebujete novou a nemáte dostatek finančních prostředků? Využijte možností spotřebitelského úvěru!

Téma týdne: Nakupujte vánoční dárky s rozumem

Každý z nás zažil situaci, kdy uvažoval o nákupu zboží, ale neměl na něj peníze. Jednou z možností jak tuto ošemetnou situaci vyřešit je využití spotřebitelského úvěru, jehož obliba neustále vzrůstá.  Dá se využít jak na nákup spotřebního zboží tak v některých případech i na pořízení automobilu či nemovitosti. Poskytují ho banky i nebankovní instituce. Zaměřme se na oblast bankovnictví.

Jak získat úvěr?

Podmínky pro poskytnutí spotřebitelského úvěru se u jednotlivých bank mohou lišit. Pokud jste však občanem České republiky, jste plnoletý a máte pravidelný dostatečný příjem umožňující splácet, nic by nemělo bránit kladnému vyřízení vaší žádosti o úvěr.

Jsou i další podmínky.

Při splnění těchto a některých dalších podmínek (u každé banky individuální) a po předložení příslušných dokladů můžete uzavřít úvěrovou smlouvu. Tímto se zavazujete odvádět pravidelné měsíční splátky, jejichž výše závisí především na dvou veličinách: hodnotě úvěru a době splácení.

Je libo spotřebič?

Důvodem růstu popularity spotřebitelských úvěrů je rozdělení jednorázové platby na několik menších částí za relativně nízkou cenu. Pro názornější ukázku rozdílných splátek si vybereme spotřebitelský účelový hotovostní úvěr v hodnotě 20 000 Kč s dobou splatnosti 12 měsíců a porovnáme cenu úvěru v několika náhodně vybraných bankách.

>
>
>

Banka

Výše měsíční splátky Celkem zaplatíte

Raiffeisenbank

1 747

20 964

ČSOB

1 795

21 540

Komerční banka

min. limit 30 000

HVB

min. limit 50 000

eBanka

min. limit 50 000

Jak je vidět z předcházející tabulky, nezanedbatelnou roli hraje v tomto případě tzv. dolní hranice úvěru, protože ne všechny banky jsou ochotny půjčit "pouze" dvacetitisícovou částku a mají stanovený vyšší minimální limit, čímž se nabídka spotřebních úvěrů omezuje pouze na několik bankovních institucí. Při nákupu "levnějšího" zboží pak banky nabízí jiné formy financování (kreditní karty, kontokorent, atd.).

Fintrik na závěr

I když rozdíl mezi jednotlivými produkty není nikterak zásadní, je dobré si před samotným uzavřením úvěrové smlouvy nejprve zmapovat situaci na bankovním trhu a zjistit, za jakých podmínek banka spotřební úvěr poskytuje.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

 

 


Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky