Kreditní karta není vždy nejvhodnější

19.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vánoce se blíží, všichni kolem vás začínají kupovat vánoční dárky, ale vám do zpěvu není. Vaše lednice totiž začíná pomalu ale jistě odcházet a tak už máte váš vánoční dárek vybrán.

Téma týdne: Nakupujte vánoční dárky s rozumem

V obchodních domech začínají vyhrávat vánoční melodie, všichni kolem vás začínají kupovat vánoční dárky, ale vám do zpěvu není. Vaše lednice totiž začíná pomalu ale jistě odcházet a tak už máte váš vánoční dárek vybrán. Poradíme vám, jak můžete koupit výbornou ledničku i s pomocí kreditní karty nebo kontokorentu.

Kreditní karta je na první pohled stejná jako klasická platební (debetní) karta. Rozdíl je však v úvěrovém limitu, který vám umožňuje platit či vybírat hotovost i v případě, pokud nedisponujete dostatečnými prostředky na účtu. Při jakémkoli použití kreditní karty vždy čerpáte úvěr a tudíž kdykoliv je kreditní karta použita, je následně tento úvěru splácen měsíčními splátkami společně s úrokem. Po uplynutí bezúročného období se začíná nesplacená část úvěru úročit a musíte počítat s poněkud vysokými sazbami. Ty jsou dokonce vyšší než u kontokorentu či spotřebitelského úvěru. Úvěr prostřednictvím kreditní karty je až na výjimky úročen sazbou mezi 20 - 26 % p.a.

Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, který můžete od banky získat, pokud jste majitelem běžného účtu. Při získání máte možnost u tohoto účtu čerpat do mínusu. V okamžiku, kdy "půjčku" splatíte (čili navýšíte stav účtu na částku, kterou jste si půjčil, plus úrok), můžete díky principu revolvingu (opakování) opět čerpat do mínusu. Výhodou je, že u tohoto úvěru banku požádáte jedenkrát, a potom již můžete opakovaně v případě potřeby úvěr až do určeného limitu čerpat. Úroky u kontokorentních úvěrů jsou velmi rozdílné a mohou činit cca od 12 až do 19 % p.a.


Vybíráme ledničku

Vybrali jsem chladničku typu "Gorenje K 337/2 CELA", u které je doporučená maloobchodní cena 17 990 Kč a porovnávali ceny v různých obchodech. V tabulce níže jsme pro vás zpracovali zjištěné ceny.

Tabulka: Ceny při pořízení ledničky "Gorenje K 337/2 CELA"

Obchod Název Cena Kontakt
specializovaný Electro World 14 990 239 000 177
specializovaný Okay 12 990 800 116 529
specializovaný DATART nenabízí 800 328 278
hypermarket Tesco nenabízí www.tesco-shop.cz
internetový Korunka 14 750 www.korunka.cz
internetový Elektro svět 14 280 www.elektrosvet.cz
internetový Nákupní dům 14 280 www.nakupni-dum.cz

 

 

 

 

 

 

Pozn: Ceny jsou aktuální k 16.11.2004


Z výsledků je zřejmé, že nejlevněji se dá vybraný typ chladničky koupit ve specializovaném obchodě "Okay". Tento obchod se vyznačuje tím, že nabízí garanci nejnižších cen. To znamená, že když si u nich koupíte výrobek a v zápětí objevíte stejný výrobek v obchodě "B" za nižší cenu, zajdete do obchodu "Okay" a oni vám po předložení dokladu o koupi vrátí rozdíl mezi jejich cenou a nižší cenou v obchodě "B". Následne "Okay" okamžitě sníží cenu tohoto výrobku tak, aby byla nižší, než v obchodě "B".

 

Více informací naleznete v sekci Bankovnictví v podsekci Kreditní karty nebo v článku "Kreditní karty nejsou pro každého".

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky