Dohodnou se politici na reformě penzí?

18.11.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Minulý měsíc začala působit pracovní skupina kolem Vladimíra Bezděka. Jejím cílem je analýza představ jednotlivých politických stran o podobě reformy stávajícího důchodového systému.

Na jaře roku 2004 se předsedové parlamentních politických stran dohodli, že se pokusí hledat řešení důchodové reformy společně. Byl ustanoven tzv. Tým expertů, složený ze zástupců politických stran, Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu vlády.

Vladimír Bezděk z ČNB se stal koordinátorem pro přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě. Tým expertů mu zadal za úkol analýzu představ jednotlivých stan o podobě reformy stávajícího důchodového systému. Koordinátor si vytvořil pracovní skupinu složenou především z expertů Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí a pracovníků nominovaných jednotlivými pracovními stranami.

Tým expertů

Politická strana Členové

ČSSD

Zdeněk Hájek

Vít Samek

KDU-ČSL

Ivo Foltýn

Adolf Jílek

KSČM

Jaroslav Gongol

Miroslav Opálka

ODS

Petr Mach

Vladan Majerech

US-DEU

Ivo Ludvík

Stanislav Volák

zástupce Úřadu vlády

Jarmila Škvrnová

zástupce ministra financí

Tomáš Prouza

zástupce ministra PSV

Jiří Hofman

Pracovní skupina

Vladimír Bezděk (koordinátor)

výkonný tým delegáty politických stan

Aleš Krejdl

Martin Fassmann

Přemysl Pergler

Miroslav Hiršl

Jan Škorpík

Ivo Ludvík

Zuzana Šmídová

Vladan Majerech

Zbyněk Štork

Vladislav Minář

Tomáš Hochmeister

Bohumil Svoboda

 

Bohumír Rojíček

 

Stanislav Volák

Úkolem pracovní skupiny je vypracování, analýza a porovnání různých variant důchodové reformy v ČR za použití předem definovaných vstupních podmínek a vyhodnocovacích kritérií. Na finální zpracování jednotlivých zadaných variant předpokládá pracovní skupina časový horizont osmi měsíců. První předběžné výsledky mohou být alespoň částečně k dispozici do konce roku 2004. Závěrečná zpráva by měla být předložena Týmu expertů do konce května 2005. Součástí závěrečné práce bude srovnání těchto variant a doporučení možného způsobu reformy důchodového systému v ČR.

Od října 2004 funguje pracovní skupina v prostorách Fondu národního majetku a své výstupy bude průběžně publikovat na webové stránce www.reformaduchodu.cz. Internetová stránka byla spuštěna minulý týden a měla by se stát hlavním komunikačním prostředkem pracovní skupiny s Týmem expertů a veřejností.

Varianty politických stran

Pro informaci Vám přinášíme zjednodušené základní varianty návrhů jednotlivých stran, které už byly předloženy pracovní skupině.

ČSSD: „NDC“

Základní myšlenka: Zajištění dlouhodobé finanční a sociální stability základního důchodového systému umožňujícího dosažení přiměřené životní úrovně důchodců, uplatnění vyšší ekvivalence dávek ve vztahu k předchozím výdělkům na základě zaplaceného pojistného, automatické přizpůsobování systému demografickému vývoji a míře ekonomické aktivity, garance důstojné výše minimálního důchodu, indexace prostředků na účtech účastníků podle růstu mezd ve společnosti, valorizace důchodů podle růstu cen (index životních nákladů důchodců) a jedné třetiny (poloviny) růstu mezd.
Klíčové informace: náhradový poměr 45 % hrubé mzdy, pojistná sazba 28% vyměřovacího základu (21 % starobní, 7 % nestarobní důchody), důchodový věk 65 let (možnost odchodu do důchodu od 62 let).
Transformační období: zahájení reformy v roce 2010, ukončení v roce 2030

KDU-ČSL: Dobrovolný „OPT-OUT“

Základní myšlenka: Důchodová reforma by ve svém důsledku měla zabezpečit občanům České republiky vyšší absolutní i relativní úroveň příjmu v postproduktivním věku a dlouhodobě vyřešit problém financování starobních penzí. Na příjmové straně systému by se mělo jednat o variantu vícezdrojového financování, jenž by ve svém důsledku umožňovala občanům dobrovolné částečné vystoupení ze státního penzijního systému formou přesměrování části svých odvodů do soukromého sektoru.
Klíčové informace: důchodový věk 65 let (postupné navyšování do roku 2019), pojistné 28 % (8 % do soukromé finanční sféry, 20 % do průběžně financovaného systému).
Transformační období: zahájení od roku 2007, 5letá lhůta pro výběr systému

ODS: „Rovný důchod“

Základní myšlenka: o zabezpečení na stáří by se měl starat více jednotlivec, méně stát, státní důchodový sytém by měl být více odolný vůči demografickým změnám. Konkrétně: musí klesnout podíl státních důchodů na HDP, musí klesnout podíl odvodů na důchody ze mzdy. Pokles podílu státu otevře dveře pro škálu dobrovolných možností dodatečného zajištění.
Klíčové informace: náhradový poměr 20 - 30 % průměrné mzdy, důchodový věk 65 let.
Transformační období: dle starého systému ročník 1957 a starší, dle nového systému ročník 1977 a mladší (1. varianta); narození v roce 1967 a mladší povinně v novém systému, starší dobrovolně (2. varianta).

US-DEU: „Kombinovaný systém“

Základní myšlenka: Snížení váhy průběžného systému a zvýšení váhy individuálního spoření (fondového systému). Radikální úpravy průběžného systému (parametrické změny) umožní jeho fungování minimálně do roku 2050 jako dominantní části důchodového pojištění.
Klíčové informace: náhradový poměr 40 % průměrné hrubé mzdy, důchodový věk 65 let, pojistné 28 %.
Transformační období: Navržená reforma je založena na postupném zvyšování reálného věku (ne jenom administrativního věku) odchodu do důchodu, na postupném snižování náhradového poměru z průběžného systému u nových důchodců a na zvyšování úrovně individuálního spoření občanů na důchod.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY