Změny v zákoně o daních z příjmů

19.11.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Co nám přinese novela zákona o dani příjmů, projde-li Senátem a podepíše-li ji i prezident naší republiky? Změna zasáhne osvobození od daně, používání firemního vozu a další části zákona…

O navrhované novele zákona o daních z příjmů jsme Vás již částečně informovali v článku „Pomoc státu nejenom pro rodiny“ ze dne 12.11.2004. Dnes Vám přinášíme další body z této novely.

Daň z příjmů fyzických osob

Osvobození od daně
Novým osvobozením od daně má být příjem z prodeje bytu či rodinného domu a to i v případě, měl-li v něm prodávající bydliště méně než dva roky před prodejem. Objevila se zde ale jedna podmínka, kterou je nutno splnit, aby se osvobození dosáhlo. Tou je použití získaných prostředků na zajištění bydlení.

Dle §4 odst.1 písm. h ZDP je maximální osvobozená částka od daně u pravidelně vyplácených důchodů 144.000Kč. Projde-li ale návrh Senátem a podepíše-li jej i prezident republiky, pak se tato částka zvýší na 162.000Kč ročně.

Další osvobození se vztahuje na výhry ze sázek, loterií a podobných her, které jsou provozovány na základě povolení vydaného dle zvláštních předpisů. Došlo zde k rozšíření na příjmy ze sázek, loterií a her povolených na základě obdobných předpisů vydaných ve státech EU a Evropského hospodářského prostoru. Důvodem bylo odbourání diskriminace provozovatelů těchto loterií i z ostatních členských států.

Firemní vozidlo
Podle novely by se měla zrušit výhoda pro zaměstnance, kteří užívají od zaměstnavatele bezplatně vozidlo nejenom pro služební, ale i soukromé účely. Tato výhoda nyní spočívá ve stanovení maximální částky, ze které se vypočítává příjem zaměstnance (tj. 1% vstupní ceny poskytnutého vozidla). Od 1.1.2005 by se měl za příjem zaměstnance považovat 1% vstupní ceny vozidla, a to bez ohledu na výši vstupní ceny, kterou si může zaměstnavatel uplatnit jako náklad/výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů.

Daň z příjmů právnických osob

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje
Neuznatelnost režijních nákladů souvisejících s držbou podílu v dceřinné společnosti se omezí v souladu se Směrnicí Rady o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států, a to ve výši 5% příjmů z dividend a jiných podílů na zisku, které jsou vypláceny dceřinou společností, neprokáže-li poplatník nižší skutečnou výši těchto nákladů. Zcela daňově neuznatelné pak budou přímé náklady související s držbou podílů v dceřiné společnosti.

Za daňově uznatelný výdaj při prodeji CP se považují i ty výdaje, které souvisejí s držbou podílu v dceřiné společnosti. Podmínkou je prokázání poplatníkem, že tyto výdaje nebyly uznány na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Poplatník pak také bude moci o náklady přímo související s držbou podílu v dceřiné společnosti (pouze daňově uznatelné) zvýšit nabývací cenu podílu na dceřiné společnosti.

Zdroj: Tisková zpráva Deloitte

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ