CBRE: Internetoví prodejci v ČR rozšiřují plochu kamenných skladů

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Internetoví prodejci mají stále větší zájem o klasické sklady. Jen za poslední tři roky si v ČR pronajali 70 tisíc metrů čtverečních skladových ploch, vyplývá z analýzy realitní poradenské společnosti CBRE. Podle ní se online obchody podílí na poptávce po velkých skladech zhruba z 15 až 20 procent.

Rostoucí zájem internetových obchodníků o skladové prostory CBRE dokládá aktuální statistikou. Tři z pěti nejvýznamnějších transakcí na trhu průmyslových nemovitostí ve druhém čtvrtletí totiž patřily významným internetovým prodejcům v Čechách - Internet Mall provozující nákupní online obchod Mall.cz, Alza.cz a Internet Shop s portálem Parfums.cz.

Do Česka však míří i prodejci, kteří své online obchody provozují v zahraničí. Příkladem je kromě známého amerického Amazonu také německý online supermarket Allyouneed.com, který si v jednom z největších českých logistických parků v České republice, v CTParku Bor, pronajal přes 10 tisíc metrů čtverečních skladových ploch. Tento sklad má přitom sloužit pro zásobování německého trhu.

"Zaznamenali jsme výrazný nárůst podílu internetových prodejců na celkových nájemních transakcích. Jen ve druhém čtvrtletí představovala poptávka internetových prodejců 32 procent z celkové realizované poptávky, když pomineme renegociace (přejednání stávajících smluv - pozn. ČTK)," poznamenal vedoucí oddělení Průmyslových nemovitostí společnosti CBRE Michal Bezděka s tím, že v tom není započítaná transakce společnosti Amazon na Praze západ.

V ČR bylo na konci druhého čtvrtletí celkem 4,64 milionu metrů čtverečních moderních skladových ploch ve 107 průmyslových areálech. Bez nájemce bylo 8,1 procenta z nich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK