Lidé nechtějí čekat na penzi

18.11.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dle novely zákona o penzijním připojištění má nárok na starobní penzi pouze ten občan, který navršil 60 let věku. Co si o tom myslí naši čtenáři?

Od 1. dubna letošního roku nabyla účinnosti novela zákona číslo 42/1994 Sb. Novela zákona přinesla několik změn. Jednou z nich je právě nutnost dovršení 60 let pro vyplácení starobní penze. Zaniká tím nárok na dávky při předčasném odchodu do důchodu. Pokud by někdo šel do důchodu např. v 55 letech, musel by spořit ještě dalších 5 let (nebo písemně požádat o přerušení), než by měl právo na výplatu starobního důchodu.

Nutnost dovršení 60 let pro vyplacení starobní penze dle novely zákona 42/1994 Sb. je…
správné - stejný metr pro všechny 27 %
špatné - předčasný důchod = předčasná penze 51 %
nevím - neuvažoval(a) jsem o tom 22 %

V naši anketě jsme se vás ptali na názor ohledně této změny. Více než polovina respondentů nesouhlasí s vyplácením starobní penze až v tomto věku. Bohužel pokud se někdo nyní rozhodne pro uzavření penzijního připojištění, bude se muset smířit s tímto faktem. Pokud máte už dříve uzavřenou smlouvu, doporučíme Vám nepřistupovat na nové penzijní plány.

Občas se ale stane, že někdo má problém opačný. Když si uzavřel penzijní připojištění už dříve, a je mu nyní 50 let, má nárok na starobní penzi. Vzhledem k faktu, že málokdo odchází do důchodu tak brzo, je lepší (pokud mu to jeho finanční situace dovoluje), aby pokračoval ve spoření a nadále využíval všech výhod, které tento produkt nabízí.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY