Co týden dal?

19.11.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Další týden je úspěšně za námi. Díky patnáctému výročí revoluce jsme měli den volna navíc. Neznamená to však, že se nic nedělo. Přečtěte si nejdůležitější události uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Ministr zahraničí Spojených států Colin Powell, který se těší značné úctě na poli světové diplomacie, podal demisi. Ve funkci však zůstane, dokud nebude jmenován jeho nástupce, uvedli v pondělí představitelé americké administrativy.

Kontroverzní Maďar László Kovács získal v úterý souhlas Evropského parlamentu k výkonu funkce daňového komisaře poté, co zvolil ortodoxní přístup a připojil se k odpůrcům harmonizace daní EU. Bývalý ministr zahraničí byl již lépe připraven, než když se neúspěšně ucházel o post komisaře pro energetiku.

Evropský soudní dvůr vrátil v úterý finským soudům spor o obchodní známku "Budweiser".  Verdikt nejvyšší soudní instance Evropské unie je dalším pokračováním stoletého sporu mezi mezi Budějovickým Budvarem a americkou pivovarnickou skupinou Anheuser-Busch o ochranné známky "Budweiser" a "Bud".

Evropský parlament ve čtvrtek velkou většinou hlasů vyslovil důvěru nové Evropské komisi v čele s Josém Manuelem Barrosem, a ukončil tak třítýdenní politický pat.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní doma

Vláda odstartovala prodej společnosti Vítkovice Steel, uvedl její mluvčí během úterního jednání kabinetu. Podle investičních bankéřů by privatizace mohla státu vynést až čtyři miliardy korun, neboť firma přitahuje solidní zájem investorů ze západní Evropy i bývalých zemí Sovětského svazu.

Vláda v úterý zahájila debatu o způsobu privatizace Českého Telecomu, ale podle očekávání ji okamžitě odložila kvůli pátečnímu ministerskému semináři na toto téma. Vládní mluvčí řekl novinářům během přestávky v jednání kabinetu, že by se o Telecomu mělo rozhodnout na jedné z následujících schůzí. Bližší podrobnosti neuvedl.

Více informací na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní na našem serveru

Sekce Penze začíná měnit svoji tvář. Podsekce Penzijní připojištění je zde pro všechny, kteří se chtějí dozvědět veškeré podrobnosti o tomto spořícím produktu. Najdete zde obecné informace, ale i praktické návody. Jednoduchou formou jsou vysvětleny skutečnosti, které Vám pomohou lépe se orientovat v problematice.

On-line prodej

TIP On-line prodeje:  Začněte spořit dětem na vlastní bydlení. Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. nabízí pro děti a mladé do 18 let prémii až 1000,-Kč ke každé smlouvě, která bude uzavřena do 31.12.2004. Stavební spoření lze sjednat on-line v našem prodejním centru.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes jsme pro vás vybrali otázku z problematiky financování penze.

Otázka:
Dobrý den, mám uzavřeno penzijní připojištění u Penzijního fondu KB od 1.2.95. V roce 2000 jsem nepřistoupil na nové podmínky dle novely zákona.K začátku tohoto roku jsem měl na účtě cca.100 tis.Kč. Nyní je mi 50 let. Jaký další postup mi dále doporučíte s ohledem na to, že mi vznikl nárok na starobní penzi.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, jelikož máte naspořeno jen 100 tis. Kč, což je malá částka na rozpočítání výplaty starobní penze zhruba na 20 let, doporučila bych Vám spořit si i nadále na této smlouvě.

Anketa

Vánoce se blíží a většina z nás začíná nakupovat dárky. Tento týden jsme se vás v naši anketě ptali na způsoby financování nákupů. Přestože každoročně slyšíme zprávy o neustálém zadlužování českých domácností, skoro polovina respondentů uvedla, že dárky na dluh nekupuje. Ostatní způsoby financování, jako například spotřebitelský úvěr, kontokorent nebo splátky dosahovaly vyrovnaných výsledků.

Hlasovat v další anketě můžete na domovské stránce www.finance.cz.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum