Kdo hledá, najde!

23.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jste nezaměstnaní a hledáte práci? Jste nespokojení ve Vašem stávajícím zaměstnání? Prvním krokem je odhodlání ke změně. Tím druhým je najít správný způsob hledání uplatnění.

Téma: Jak si najít novou práci

Všichni to známe. Ať už před maturitou nebo státními zkouškami nás čeká spousta práce. Hodiny trávíme nad učením a pijeme litry kávy. Když s úspěchem překonáme všechny překážky, nastává krásné období oslav. Pak se chystáme na zaslouženou dovolenou a celý svět nám leží u nohou.

Jenomže pak následuje návrat do reality. S prvními listy se začíná ztrácet i naše nadšení do života. Cesty na Úřad práce nebo na oddělení sociální péče jsou jenom některé z nepříjemností, které nezaměstnaný musí podniknout. Ze všech stran slyšíme otázky typu: „ A co teď děláš? Už máš nějakou práci?“. V tu chvíli si uvědomíme, že je s tím potřeba něco dělat. Ale co? V dnešním fintriku Vám poradíme nejlepší místa, kde hledat novou práci.

Při hledání pracovního místa je nutné shromažďovat a analyzovat informace o pracovních možnostech. Zdroje můžou být různé. Mezi nejčastější zdroje můžeme zařadit:

  • přátele a příbuzné
  • osobní kontakty v podnicích
  • úřady
  • inzeráty

Přátelé a příbuzní
Tento způsob je velice účinný a daleko nejednodušší. Každý z nás má spoustu příbuzných, známých a kamarádů, kteří působí v různých podnicích. Je dobré je upozornit na to, že hledáme práci, protože mnohdy se uvolní pracovní pozice a může to zrovna být příležitost pro nás.

Osobní kontakty v podnicích
Pokud jste během studií pracovali v nějakém podniku, je celkem pravděpodobné, že dostanete pracovní nabídku i po dokončení studií. To je jeden z důvodů, proč stále více studentů hledá uplatnění už během studia.

Úřady
Úřady zprostředkovávající zaměstnání mohou být dvojího druhu. Prvním z nich je Úřad práce. Pokud jste bez práce, první Vaše kroky povedou právě k tomuto místu. Význam „pracáku“ není pouze k evidenci nezaměstnaných, ale především k nalezení uplatnění uchazeče o práci. Nesmíme ovšem spoléhat na pravidelné měsíční schůzky. Každý Úřad práce má nástěnky s aktuálními pracovními příležitostmi. Nově jsou také nabídky i na internetových stránkách. Je dobré je čas od času prostudovat.
V dnešní době jsou čím dál významnější i soukromé úřady zprostředkovávající práci. Jedná se o tzv. pracovní agentury. Obvyklý postup je ten, že po příchodu do agentury vyplníme dotazník. Následuje krátký pohovor a upřesnění údajů. Pak už nám zbývá čekat na správnou nabídku. Není špatné sledovat internetové stránky jednotlivých agentur, kde najdeme aktuálně nabízené pracovní pozice. Nebojte se ozvat agentuře v případě, že se Vám některá nabídka bude líbit. Agentury většinou zprostředkovávají práci zadarmo.

Inzeráty
Inzeráty jsou další účinnou metodou při hledání zaměstnání. Inzeráty mohou být zveřejněny v tisku nebo na internetu. Inzeráty jsou velice často umísťovány i ve školách na různých nástěnkách nebo na studijním oddělení. Většina celorepublikových deníků má pravidelné přílohy, které se zabývají touto problematikou. Obsahuji inzeráty na různé pracovní pozice. Další možností jsou inzertní noviny. Není špatné si zkusit vydat inzerát. Nemáme v podstatě co ztratit.
V poslední době jsou velice oblíbené servery specializující se na hledání práce. Například si uvedeme: www.jobs.cz, www.hotjobs.cz, www.prace.cz, prace.seznam.cz a spousta dalších. Obrovskou výhodou je flexibilita a velký výběr nabízených pozic.

Uchazeči o práci se obvykle dělí do dvou kategorií. Jedná se o pisatele nebo o příchozí. Pisatelé se spoléhají na dobře napsaný životopis a posílají ho na různé adresy. Další skupinou jsou příchozí. Preferují osobní kontakt. Nelení a obchází podniky osobně. Je těžké určit, který způsob je lepší. Je dobré, když zaměstnavatel vidí, že máme zájem o práci, ale musíme také počítat s možností, že se nám nebude mít kdo věnovat. Zpravidla ale  platí, že ti, co hledají déle a intenzivněji najdou lepší místo.

Podle způsobu hledání informací rozeznáváme tři druhy osob:

  • maximalisté – využívají maximálního počtu nabídek a účastní se maxima pohovorů
  • smířlivý – přijímají první nabídku a myslí si, že ostatní bývají stejné
  • uvážlivý – hromadí informace a nabídky, dokud nedostanou nejlepší

Neexistuje žádný stoprocentně účinný způsob při hledání místa. Pokud se ale budete řídit uvedenými radami, uvidíte, že se úspěch určitě dostaví. Důležité je nevzdávat se po prvních nezdarech. Trpělivost přináší růže, a v tomto případě to platí dvojnásob.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky