Životopis - první kontakt s firmou

24.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Správně napsaný životopis spolu s průvodním dopisem může rozhodnout o Vaší budoucnosti. Nepodceňujete tedy jejich přípravu! Na následujících řádkách Vám poradíme, jak je správně napsat…

Jak má vypadat Curriculum Vitae?

Jako první je třeba si uvědomit, že životopis není slohové cvičení. Psát by se tedy měl vždy strukturovaně a jednotlivé myšlenky by se měly vyjadřovat v bodech. Váš C.V. nesmí být ale příliš stručný!
Při vytváření životopisu dbejte na grafickou úpravu a samozřejmě i přehlednost. Hlavní údaje byste měli zvýraznit. Nezapomeňte také na správnou volbu písma a při použití netradičních tvarů a grafiky zachovejte vkus. Bude-li Vaše C.V. jiné než ostatní, pak jistě zaujme. Dále pak je potřeba, abyste zvolili list čistě bílého papíru o velikosti A4 (délka celého životopisu by neměla přesáhnout dvě strany).

Co musí být v životopise uvedeno

Je velmi důležité, abyste uvedli Vaši dosavadní praxi, vzdělání dovednosti a také schopnosti. Zapomenout by se také nemělo na základní osobní údaje a kontakt na Vás, což může být uvedeno buď na začátku či na konci životopisu.

Použít se může následující struktura:

1) jméno a příjmení
2) datum a místo narození
3) adresa bydliště
4) telefonní číslo
5) e-mailová adresa

Údaje o Vašem dosaženém vzdělání by měli obsahovat alespoň následující údaje:

1) od kdy do kdy jste školu navštěvovali
2) název školy
3) typ ukončení školy, případně dosažený titul

Vaše profesní praxe by měla být nejdůležitějším sdělením celého životopisu. Pracovní historii proto řaďte sestupně, tedy současné či poslední zaměstnání napište na první místo. V popisu zaměstnání uveďte:

1) od kdy do kdy jste ve společnosti působili (např. mm/rr – mm/rr)
2) název společnosti
3) pozici, kterou jste zastávali
4) stručně popište pracovní náplň, nejlépe v jednotlivých bodech

Ke konci životopisu popište Vaše schopnosti a dovednosti. Je totiž důležité, aby se Váš potenciální zaměstnavatel o Vás dozvěděl co možná nejvíce. Tj. například:

1) Vaše jazykové znalosti
2) jak umíte pracovat s PC a které programy ovládáte
3) skupiny Vašeho řidičského průkazu

Zcela na závěr můžete napsat několik kontaktů na osoby, které o Vás mohou poskytnout referenci. Chybět nesmí datum a vlastnoruční podpis.

Přílohy

V případě, že vlastníte Vaše působivé foto, určitě jej nalepte na životopis! Některé údaje je také dobré doložit kopiemi dokumentů (absolvování školení, certifikáty, …). Jestliže jste obdrželi od posledního zaměstnavatele písemné doporučení, neváhejte a přidejte jej k C.V. také.

Průvodní dopis

Další důležitou součástí životopisu je průvodní dopis. Zde byste měli jasně uvést, v jaké oblasti máte zájem pracovat a o jakou konkrétní pozici se ucházíte. Také napište zdroj, kde jste se o nabídce zaměstnání dozvěděli, proč se o tento post zajímáte a v čem jste právě Vy ten neideálnější kandidát.

Další finanční tipy a triky naleznete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky